Зашто држава не запошљава више особа са инвалидитетом

Процењује се да у Србији живи око 800.000 особа са инвалидитетом, од којих је око 15 одсто радно способно, кажу у Националној организацији особа са инвалидитетом. Око 14.500 је на евиденцији Националне службе за запошљавање. Предрасуде послодаваца су велики камен спотицања, а ни у државним органима слика није много боља.

Међу 18.189 запослених у 15 министарстава, само 36 су особе са инвалидитетом, показује истраживање РТС-а док у министарствима одбране и унутрашњих послова, према последњим доступним информацијама, ради око 800 људи који су инвалидитет задобили на дужности. Једино од Министарства за рад, нисмо добили податке, чак ни после решења Повереника за информације од јавног значаја.

"Поједина министарства, поједине државне институције и нека јавна предузећа у последње време мислим да има примера да запошљавају, али то је нешто што се на прсте може избројати, тако да би требало уствари да запошљавањем особа са инвалидитетом они буду пример другима, и да подстичу и приватни и друштвени сектор", каже Милан Стошић из Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Држава као послодавац прописом је изабрала да уместо да запошљава особе са инвалидитетом, новцем из буџета подстиче друге послодавце да их запошљавају и субвенционише предузећа за професионалну рехабилитацију.

Међутим, Пореска управа је Инструкцијом из 2010. појаснила да Правилник не спречава директне и индиректне буџетске кориснике, којих је према званичним подацима 2.689, да запосле особе са инвалидитетом. Ипак, баш на Правилник позивају се министарства, објашњавајући зашто међу запосленима немају или имају тек по неку особу са инвалидитетом.

"Ми смо протеклих година у нашим редовним годишњим извештајима као једну од препорука за унапређење стања у погледу равноправности давали препоруку да се Република Србија изједначи као послодавац са другим послодавцима када се ради о запошљавању особа са инвалидитетом. То видим у наредном периоду као заправо највећи простор за унапређење стања у овој области да сви државни органи запошљавају грађане са инвалидитетом", каже повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Сваког послодавца са најмање 20 запослених, Закон обавезује да у радном односу има одређени број особа са инвалидитетом, осим новооснованих у прве две године пословања.

Имају три опције - да заснују радни однос са њима или да за сваку особу коју нису запослили, месечно уплаћују 50 одсто просечне зараде у државну касу. Трећа је да реализују уговор са предузећем за професионалну рехабилитацију. Многи закон игноришу, а има и злоупотреба, тврде у Националној организацији особа са инвалидитетом.

"Унутар своје фирме проглашавају особе са инвалидитетом тако што неко има одређену болест, упалу плућа, алергију или тако нешто што није инвалидност, што јесте болест, али преко неких веза се долази до неких решења, која им омогућавају да они буду на тим радним местима као особе са инвалидитетом и тиме су они испунили квоту", објашњава Милан Стошић из Националне организације особа са инвалидитетом Србије.

Шта је утврдила инспекција, зна ли држава колико особа са инвалидитетом запошљава, само су нека од питања на која нисмо добили одговоре надлежних. Нису доставили ни податке о контролама послодаваца који имају обавезу запошљавања особа са инвалидитетом.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 14. јан 2020, 15:50) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine ucitelju

Ja sam osoba sa invaliditetom, imam zavrsena 2 fakulteta, i verujte nisam nista manje vredna ni kao covek ni kao profesionalac. Zasto mislite da ce neko zaposljavanjem mene ugroziti Vas, ili obrnuto? Mislite Vi malo o tome.

(уторак, 19. мар 2019, 09:28) - Srđan [нерегистровани]

Lažna o neiskrena briga i humanost moje države Srbije prema ugroženima

Državu, tj. državnu upravu čine ljudi, ljudi koji su na vlasti, a svaka briga o ljudima - države, u Srbiji je već decenijama maksimalno neiskrena i lažna. Postoji veća briga o svim starletama nego o brojnim kategorijama ugroženih. U toj činjenici leži i odgovor na vaše postavljeno pitanje, jer sve što se radi neiskreno i lažno, samo forme radi, daje - veoma slabe ili i slabije nego slabe rezultate.

(уторак, 19. мар 2019, 09:25) - anonymous [нерегистровани]

Zašto država uopšte ne zapošljava?

Kod nas u porodic ima 3 fakultetski obrazovana, malada, zdrava člana koji sada treba da rade više nego ikad.Sestra je lekar, supuga i ja smo učitelji.Niko od nas nema posao, radimo šta i kada nadjemo.Takodje radimo na tome da odemo odavde.Draga gospodo razmislite malo ko će vam ostati u zemlji i da li je jedini problem što se manje zapošljavaju osobe sa invaliditetom?