Зашто неће бити мечева репрезентације на РТС-у?

Само грађани Србије нису у могућности да прате мечеве своје репрезентације, јер терестријална права нису понуђена ниједној националној телевизији, као што је то регулисано у суседним земљама. Јавни сервис Србије сматра да су гледаоци оправдано незадовољни и да је неопходно да се предузму мере како би се применили прописи који регулишу тржишта телевизијских права.

Право преноса спортских догађаја који су на листи најважнијих догађаја од посебног значаја, према Закону о електронским медијима Републике Србије може да оствари само телевизија са националном покривеношћу.

На листи најважнијих догађаја налазе се преноси спортских догађаја попут финалних мечева Светског првенства у одбојци, мечева фудбалске репрезентације Србије у оквиру Лиге нација, квалификација и мечева на Европском првенству у фудбалу 2020. године.

Упркос важећим законима, грађани Србије на то неће имати право и биће ускраћени за праћење великих спортских догађаја.

Ексклузивни власник телевизијских права поменутих спортских догађаја је предузеће које у власништву има специјализоване спортске канале и не располаже националном фреквенцијом.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(петак, 22. мар 2019, 21:06) - anonymous [нерегистровани]

Imate pravo

Od početka lige nacija postavljam ovo pitanje. Nemam sportklub i treba mi pola sata da na internetu nađem prenos mečeva reprezentacije. Kada ga konačno pronađem prenos ili koči ili nije u dobrom kvalitetu. Zaista je sramota da se Radio televiziji Srbije ne dozvoli prenos utakmica svoje zemlje. 

(петак, 22. мар 2019, 20:58) - TNT [нерегистровани]

A da li ste Vi u pravu?!

Ovde je reč o grubom kršenju Zakona o informisanju . Sumnjam da je isti slučaj u Danskoj. Proverite na koji način su Danci regulisali svoj medijski prostor; postoje li izvesna ograničenja ili je tržište otvoreno?!

(петак, 22. мар 2019, 20:31) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

U Nemačkoj uglavnom samo preko Sky koji košta kako u kojem paketu ali i do 80 eur mesecno. Ima par izuzetaka ali 80% sporta ide preko Sky

(петак, 22. мар 2019, 18:46) - anonymous [нерегистровани]

Ni u Svajcarskoj

Sport Klub takode ne prenosi jer nema prava ovde... tako da treba da vrate da bude na Rtsu da svi mi gledamo...

(петак, 22. мар 2019, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

Niste upravu!

Uz dužno postovanje prema svima u RTS-u ipak moram da vam kažem da niste upravu sa ovom tvrdnjom da je samo tako u Srbiji. Nije tačno ! Isto identično je i u Danskoj a ne bih se kladio ali mislim da je slično i u mnogim drugim državama u EU ali iskreno ne znam. Ono sto znam je da nije samo Srbija nego i Danska tako da malo pišete iskrenije ili bar provjerite prije nego sto nešto tvrdite.

(петак, 22. мар 2019, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

@I u regionu

Problem je u nasem zakonodavstvu koje je dozvolilo suvise liberalan pristup medijskim trzistu mocnim stranim medijijskim sistemima koje posedujuci ogroman kapital koriste rupe u zakonu i tako dovode do apsurdnih situacija kao sto je ova gde recimo RTS kao nacionalna televizija nema pravo prenosa najvecih sportskih takmicenja, ali zato kablovski kanali imaju. Takodje, Republika Srbija je pre mnogo godina osnovala RRA (republicku radiodifuznu agenciju), propisala jasna pravila i norme sa ciljem da se kroz konkurse na kojima se dodeljuju gradske, regionalne i nacionalne dozvole za frekvenciju uredi medijski etar u Srbiji. I onda se desi to da jedan mocni kablovski operater udje u Srbiju, zaobidje konkurse i zakone, ne placa drzavi naknadu za frekvenciju, dok drugi zemaljski kanali to moraju. Dakle, ovo je pitanje koje drzava treba da uredi, nema veze ni sa RTS-om niti sa drugim emiterima.

(петак, 22. мар 2019, 16:06) - anonymous [нерегистровани]

država

Ovde treba država da reaguje. RTS je najbolji medij u ovoj zemlji. Žao mi je što ga uništavaju.

(петак, 22. мар 2019, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

Tuziti

Tuzite ih?

(петак, 22. мар 2019, 14:31) - DAVOR [нерегистровани]

I u regionu ne prenosi JS

U BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori ove utakmice prenosi Nova TV kao sto ce i u Srbiji. A to sto su ovde nacionalne frekfencije dobili TV emiteri koji mnogo vise vole da ulazu u rijaliti programe nego u nacionalni sport, kulturu i obrazovanje nacije problem je nase zemlje i regulatornih tela. Mozda da se RTS napregne pa otkupi pravo odlozenog prenosa kao sto otkupljuje polovicno LS od MTS. Ili i ta odluka zavisi od politike?

(петак, 22. мар 2019, 14:21) - Milos [нерегистровани]

RE: TV prava

Ti u ovoj prici izgleda da nista nisi ukapirao, u cemu je ovde ustvari problem.

Nemci jesu prenosili na RTL, ali isto tako RTL ne samo da ima pokrivenost cele Nemacke signalom, nego nekodirano preko satelita pokriva i celu Evropu, a i sire!

RTS u ovom tekstu skrece paznju na cinjenicu, da je trenutnom situacijom u Srbiji OGRANICEN broj gradjana koji imaju mogucnost da vide pomenute utakmice, zato sto su kanali koji KOD NAS imaju placena prava na prenose, ne da nemaju nacionalnu (ili satelitsku) pokrivenost zemlje signalom, nego su dostupni jako malom broju gledalaca i to NE BESPLATNO!

A da li ce na kraju RTS ili neka privatna televizija prenositi utakmice od takve vaznosti, to RTS u ovom tekstu nigde ni ne sugerise, rado se o tome da se stvori mogucnost da svi mogu da vide ono sto je od neke vece vaznosti za gradjane (ako zele), a po mogucnosti i besplatno, kao sto je izmedju ostalo slucaj i u Nemackoj...

Pozdrav!