Патријарх позвао Србе на слогу и да остану на КиМ

Српски патријарх Иринеј у оквиру предваскршње посете Косову и Метохији боравио је у Штрпцу, Косовском Поморављу и Грачаници. Ноћ ће провести у манастиру Бањска, а сутра ће посетити цркву Светог Димитрија у северном делу Косовске Митровице. У свим срединама које је посетио патријарх је преостале Србе позвао да остану и опстану, поручивши им да тако чувају Косово и Метохију.

Патријарха Иринеја су у порти Цркве у Штрпцу дочекали епископ рашко-призренски Теодосије са свештенством и бројним верним народом овог краја, саопштила је Телевизија Храм.

"Срећан сам и благодаран Богу што сам данас овде са вама. Иако сам много година живео у Призрену, ја сам данас по први пут у овом вашем дивном месту и радујем се што вас видим овде у оволиком броју. Ви сте овде своји на своме и знајте да је са вама увек била и увек ће бити Црква ваша, сви ми, наш народ српски где год он живео", поручио је патријарх и истакао да нису заборављени.

"Остајте овде, на својој земљи, у својој кући, у својој домовини. Ми се Косова и Метохије и свих вас никада нећемо одрећи, а разни моћници овога света могу да причају шта хоће", рекао је патријарх Иринеј.

Подсетио је да је са Косова и Метохије народ одлазио гоњен разним мукама кроз векове, али се увек враћао и обнављао свој живот на овим просторима. 

"Бог ће помоћи и учинити да то опет буде тако. Будите сложни, будите јединствени и будите са Црквом својом", рекао је патријарх Србима у Штрпцу.

"Оно што нам је потребно као народу данас јесте да будемо јединствени у свему доброме, да помажемо једни другима, да не чинимо оно што смо много пута у историји чинили, делили се, свађали се, гложили се, а то је све користило само нашим непријатељима. Онда када су били сједињени, били су моћни и чинили дела којима се и данас поносимо", поручио је патријарх.

Патријарх ће током дана посету Српском народу на Косову и Метохији наставити обиласком Срба у Косовском поморављу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 15:04) - anonymous [нерегистровани]

Lako je to reci iz Beograda!

Po ko zna koji put!