Лозница, станови за 30 избегличких породица

Први потпредседник Владе Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Ивица Дачић свечано је у Лозници уручиo кључеве за 30 станова намењених избегличким породицама из БиХ и Хрватске.

Тања Крајшник је са мужем Душком и тада трогодишњом ћерком Мајом избегла из Зенице 1992. године. У Србији је родила и сина Марка. Данас, после пола живота у избегличком стажу, туђим кућама, и под киријом, за њену породицу и њу почиње нови живот.

"Најпре смо живели у Новом Саду, па код рођака у Шапцу, да би последњих двадесет година Лозница постала наш нови дом. Имали смо среће, у Лозници смо променили само четири стана. Искрено сам захвална и срећна што ћемо после 27 година избеглиштва коначно имати свој кров над главом", каже Тања.

Породице које су добиле станове у првих шест месеци плаћаће закуп, а након тога имаће могућност за куповину на 25 година.

У Лозници је почела градња још једне, а до краја године почеће и радови на изградњи треће зграде таквог типа, након чега ће, само у том граду, стамбено питање решити 120 избегличких породица. Кључеве за првих 30 станова, породицама је уручио потпредседник Владе.

"Избегла лица са простора бивше Југославије, после више од 20 година избеглиштва, заслужују сигурност и повратак достојанства и у том смислу решавање избегличког питања представља најважнију моралну обавезу државе и међународне заједнице", рекао је Дачић приликом уручења кључева. 

Навео је да је то обавеза коју Србија, заједно са међународним партнерима, доследно и одговорно испуњава и, што је важније, постиже значајне резултате.

Дачић је рекао да се станови за избеглице граде на више од 40 локација широм Србије, у Нишу, Новом Саду, Старој Пазови и другим местима, а ускоро ће бити готове зграде у Неготину и Кладову.

До сада је кров над главом добило више од три хиљаде породица, а до краја програма стамбено ће бити збринуто више од седам хиљада. 

Изградња станова део је Регионалног стамбеног програма које финансира Комесаријат за избеглице, УНХЦР и донатори.

број коментара 0 Пошаљи коментар