Ауто-пут преко сремских њива за бржи превоз робе и људи

У Срему су почеле припреме за градњу ауто-пута од Кузмина до Сремске Раче. Новом трасом убрзаће се превоз робе и путника и спајање постојеће деонице ауто-пута Е-70 са Републиком Српском.

Пре двадесет дана замочварено неуређено шипражје, данас на пет хектара Џаковића баре у Кузмину, градилиште. Уз бројне машине, 35 мајстора из Турске, бетонирају терен и постављају монтажне кућице.

"Правимо камп за смештај хиљаду људи који ће радити, овде ће бити асфалтна и бетонска база, пројекат је вредан око 250 милиона евра", каже шеф градилишта Јусуф Шадл.

Српско-турском инвестицијом гради се 23 километра пута, две петље, мост на Босути и нови мост на Сави, дуг 1.200 метара. Инфраструктурни пројекат од изузетног значаја за цео Срем.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер каже да ће то омогућити много бржу трговину, промет робе и људи преко граничног прелаза.

"С обзиром да ће се градити и нови прелаз на ауто-путу који ће спречити гужве на садашњем прелазу Сремска Рача. С друге стране, постојећи гранични прелаз ће бити померен на територију Босне и Херцеговине, тако да мештани Раче неће више морати да пролазе кроз гранични прелаз", објашњава Санадер.

Ширина путног коридора биће 300 метара, а пољопривредницима ће бити омогућен пролаз ка ораницама.

Откуп земље од мештана 

Ауто-пут ће се градити преко сремских њива, а тренутно је половина у државном власништву. Од мештана ће се откупљивати не као пољопривредно, него неизграђено грађевинско земљиште, што је занатно виша цена.

"Не пролази кроз моју њиву, добро је што се гради, али неким људима ће сећи и три њиве", наводи Ненад Марић из Кузмина.

На путу ка Босни кроз Кузмин, Босут и Сремску Рачу, дневно прође на хиљаде возила. Гужве су свакодневне.

Председник МЗ Кузмин Мирослав Раковић каже да ће за ту месну заједницу ауто-пут бити спас.

"Изместиће се сви камиони и друга возила ван насељеног места, а с друге стране, већина људи ће наћи запослење", истиче Раковић.

Роса Манојловић из Сремске Раче каже да када иду у село, камиони сметају њима, а и они камионима. Нада се да ће ситуација бити боља.

Рок за завршетак радова је шест година. Турски грађевинари очекују да посао буде готов и пре. Очекују и да постављањем камена темељца новог моста на Сави код Сремске Раче, половином године, градњу ауто-пута озваниче председници обе земље.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. апр 2019, 00:00) - anonymous [нерегистровани]

Odlicno ali...

Uvek sam za izgradnju puteva koji ce pomoci brzem kretanju saobracaja i skratiti vreme i ustedeti novac. U pitanju je Bosna i Hercegovina tj put ka nasim susedima. Na zalost drzava kao da zaboravlja da je Novi Sad drugi najveci grad nase drzave i odnosi se prema njemu kao prema pastorcetu. Da li ce ikad doci povezivanje preko Fruske Gore put Novi Sad - Ruma i povezivanje s auto putem E-70 a dalje veza istog auto puta do Sapca???

(недеља, 21. апр 2019, 23:16) - Александар [нерегистровани]

6 година

Ко зна шта ће се све десити за 6 година...

(недеља, 21. апр 2019, 20:41) - Огњен [нерегистровани]

Нешто ту није добар прорачун ...

или је нешто друго у питању. Па ено Кинези у Монтенегру граде аутопут по неупоредиво тежем терену, са бројним мостовима и тунелима од Бара до Бољара у дужини од 165 км и рок је 4 године. Да није овде код нас неки специјални асфалт у питању или ће бити посебно опремљен и за летеће аутомобиле, једном када их почнемо производити?

(недеља, 21. апр 2019, 20:14) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast i samo napred

Putevi su ono sto nas povezuje I donosi bolji zivot za sve. Samo napred. Zivela Srbija.

(недеља, 21. апр 2019, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

ma ne

to sigurno ide tunel ispod zemlje tako da 6god je OK

(недеља, 21. апр 2019, 20:04) - milan lala [нерегистровани]

"Skadar na Bojani"

Cuj 6 godina gradnja 23 kilometra autoputa kroz sremske njive ..... e svaka vam cast na brzini i ozbiljnosti .

(недеља, 21. апр 2019, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

Kako misle samo 6 godina?

Ipak je to 23km puta, kroz težak teren.