Рођендан новог Авалског торња

За недељу дана биће тачно две деценије од како су НАТО бомбе порушиле један од симбола престoнице – Авалски торањ. Од 2004. почело је прикупљање средстава за његову обнову и после неколико година градње Авалски торањ је поново украсио Београд на данашњи дан 2010.

Авалски торањ је изграђен 1965. године. Био је понос домаћег градитељства и један од најлепших торњева у свету.

У Нато бомбардовању, 29. априла 1999, сравњен је са земљом. Неколико година касније почела је изградња новог – истог са основом у облику једнакостраничног трогла који симболизује српски троножац.

Два метра виши од претходног, Београду је враћен стари симбол у пуном сјају 21. априла 2010. године. Пре три године око торња додати су многи садржаји.

"Спортски терени, игралишта, дрвене кућице са мостићима, вештачка стена, музеј Емисионе технике. То је свакодневно у функцији, наравно поред тог дивног погледа и основног разлога зашто људи овде стварају те лепе успомене", рекла је Јелена Димитријевић.

Поред програма на бини у подножју торња, свечаној атмосфери допринели су и витезови.

"Ми дочаравамо овде, не баш правог средњевековног витеза, него оно што је у ренесанси постао витез, а то је прави племић односно човек кога красе врлине као што су част и достојанство", каже Сава Грозданов из "Белих орлова“.

У време високе технологије и електронике, има посла за уметничко ковање.

"У нашој земљи је ковање готово замрло, као и свуда, али пронашло је пут да од оних употребних оруђа на селу дође до употребних предмета у нашим кућама, до намештаја и декоративних ствари", објаснио је ковач Марко Стојановић.

Они најодважнији спуштали су се са врха торња. Међу њима је Софија Кујундџић која је рекла да је то било одлично искуство јер нема ветра. Иначе, бави се спасавањем животиња из, како каже, екстремних ситуација.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. апр 2019, 00:03) - anonymous [нерегистровани]

Lepo lice Srbije, evropske heroine!

Lep povod, lepo vreme, lep provod, lepo kolo, lepa dečica, lepi moji zemljaci...
Jedino nije lepo to - što sam ja daleko, daleko od Srbije...

(недеља, 21. апр 2019, 20:07) - Vidan [нерегистровани]

Komentar

Srecan 9 rodjendan.