Када нас очекује сунчано време

И данас се у целој Србији задржава облачно и хладно време са кишом. Такво време нас очекује све до петка.

Слаба до умерена киша очекује се у северном делу земље, док се у јужним крајевима Србије очекујемо разбијање компактне облачности, али ће се задржати нестабилно време са грмљавином и пљусковима, рекао за Јутарњи дневник РТС-а директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић.

"Нестабилно време са пљусковима се очекује до петка. У петак очекујемо стабилизацију времена, да бисмо у суботу имали претежно сунчано време са порастом дневних температура", наводи Николић.

Како нас до петка очекују падавине, Николић каже да су све оперативне службе у приправности и дежурају 24 сата током целе године. Такође наводи и да су остали субјекти система у систему дежурства.

Што се тиче ситуације у региону и порасту водостаја реке Саве, Николић је рекао да Србија мора да буде у приправности до 18. маја. 

"Имали смо изузетно велике падавине код наших суседа у вези са овим циклоном. Рецимо у БиХ смо имали 50 до 110 литара падавина локално, док смо у Хрватској имали локално и више од 200 литара кише. Талас из тог подручја Саве иде према нашем делу и врх таласа очекујемо да прође до 18. маја", истиче Николић.

Додаје да сви субјекти система морају бити веома опрезни и пратити ситуацију до 18. маја. 

У односу на пре пет година, када су Србију задесиле велике поправе, Николић сматра да данас службе боље функционишу.

"Ми смо још 7. маја упозорили на стварање овог циклона који ће условити обилније падавине изнад нашег подручја. Објаснили смо и разлике у односу на 2014. годину у погледу количине падавина, интензитета и стање тла и сви субјекти у систему су у складу са нашим упозорењем адекватно реаговали", наводи Николић.

Напомиње да је Хидрометеоролошки завод у последње три године имао неколико пројеката којима смо значајно унапредили своје капацитете.

"Напоменуо бих само да смо са свим државама у сливу Саве развили заједничку платформу за размену информација у сваком тренутку у реалном времену. Формирали смо и Конзорцијум за унапређење раних најава и упозорења и краткорочних прогноза", истиче Николић.

број коментара 0 Пошаљи коментар