Како сачувати достојанство породице

Обележава се Међународни дан породице. Према последњем попису, у Србији има нешто више од два милиона и сто хиљада породица. Око милион и по има децу, углавном једно, односно двоје.

Породица у Србији све је старија, све је мање деце у њој, а проблеми и изазови се множе. Најстарији и најмлађи чланови породице су најугроженији, и у свакодневном животу и у кризним ситуацијама.

"Ми смо ту да подсетимо, да видимо како са међугенерацијском сарадњом и неким новим партнерствима можемо да помогнемо да старост наших суграђана и суграђанки остане достојанствена", каже Марија Раковић из популационог фонд УН-а.

Просечна старост становника Србије је 43 године. Ако се такав тренд настави, за 30 година сваки четврти имаће више од 65 година.

"Највећа пажња мора бити усмеренa на оне који су најдаље од доброг, квалитетног живота, они најпре треба да добију елементе достојанствености и сигурности за живот и будућности, па тек онда можемо разговарати о даљим корацима друштва", каже Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за популациону политику.

Боља комуникација са старијима, више разумевања, емпатије и љубави и да се стане на пут вршњачком насиљу – то је младима најважније.

Нови Закон о правима детета предвиђа и успостављање Заштитника дечијих права. Јавна расправа о томе почиње следећег месеца.

"Упутили смо поруке градоначелницима и доносиоцима одлука да приступе овом јавном слушању, да видимо шта то може још да се уради, да се унапреди у функцији положаја и заштите деце", каже Стана Божовић, државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Заштитнику грађана, током прошле године, највише су се жалили због повреде права на накнаду током трудничког, породиљског или одсуства за негу детета. Осим финансијске помоћи, породицама су неопходни сервиси подршке где могу добити стручну помоћ.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 15. мај 2019, 23:07) - anonymous [нерегистровани]

Eh, sad.

Da smo vodili ljubav nego besmislene ratove 90ih, možda bi danas bila bolja situacija po pitanju demografije.

(среда, 15. мај 2019, 22:46) - Mila [нерегистровани]

Porodica

Ako se roditelji mrze ,kao sto je prethodni komentator rekao,ne postoji ta mjera koja im moze pomoci.Nazalost znam za previse takvih slucajeva a djeca su ta koja najvise ispastaju i veoma su nesrecna i ne zele da zasnuju svoju porodicu iz straha da im se ne desi isto kao u njihovoj primarnoj porodici iz koje su krenuli u svijet a koja se raspala.

(среда, 15. мај 2019, 21:22) - Воронцов [нерегистровани]

Породице су све угрпженије

На жалост у многим породицама присутно је такво расуло, таква мржња на пример између мушкарца и жене да је то у м,ногим примерима право ужасавајуће стање. рекао бих да је све мање љубави, а све више мржње и то је погубан тренд то је пут у пропадање и породице и друштва.