Нови Правилник о заштити од пожара, шта чека угоститеље

Крајем марта на снагу је ступио нови Правилник о техничким нормативима за заштиту угоститељских објеката. Њега су дужни да поштују кафићи, ноћни клубови и ресторани.

Када чују звук за узбуну, запослени у угоститељским објектима требало би да одреагују као ватрогасци а томе их, најмање једном годишње, кроз теорију и праксу уче професионалци према програму који је одобрио МУП.

"Практични део значи да ћемо узети плех, сипати воду у бензин, упалити, узети С апарат и лица која су присуствовала обуци да активирају апарат. Има ресторана где су људи стручно и квалитетно обучени и могу да кажем да ће у датом тренутку реаговати како треба", наводи Радиша Трнавац, председник Добровољног ватрогасног друштва Вождовац.

Једна од првих ствари која се учи на противпожарној обуци је како се користи апарат за гашење пожара и то су дужни да знају сви који су запослени у угоститељским објектима. Такође, на овим обукама учи се и о евакуацији, а стечено знање проверава се на сваке три године.

Осим особља обученог да реагује у случају пожара, локали који организују забаве а примају више од 150 људи, морају да унајме пожарне спасиоце. Надлежни најављују ригорозне контроле и у погледу дозвољеног броја гостију.

"Можда ту неко погрешно тумачи и мисли да ће наши инспектори ићи сваке ноћи и бројати госте. Власници односно корисници објаката по Закону о заштити од пожара дужни да спроводе све мере па и да преброје своје госте. Ми ћемо вршити контроле, тамо где се установи да се то не поштује ми ћемо предузимати одређене мере да то санкционишемо", наводи Иван Зарев, начелник Управе за превентивну заштиту.

Лекције из Новог Сада 

Да су санкције делотворне најбоље показују новосадски угоститељи, који су лекцију о противпожарној заштити научили после трагедија у дискотеци "Контраст" и кафићу "Лаунџ".

"Једино шта јесте проблем то је велика миграција односно мењање запослених у угоститељским објектима и ту се јавља проблем који морамо да решавамо", наводи Драган Станојевић, председник Удружења угоститеља Новог Сада.

У Пословном удружењу хотелијера и ресторатера Србије наводе други проблем.

"Без обзира што постоје хидрантске мреже, уколико нема довољно капацитета воде онда нормално да неће бити у функцији. Када је у питању град и локална инфраструктура потребна је помоћ у доводу, напајању водом. Оно што је веома важно када је противпожарна заштита у питању поред тог људског фактора битна је и сама техника – стално сервисирање, дотеривање, праћење напона електричне енергије тако да не би ни дошло до пожара", наводи Георги Генов из Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије.

То на годишњем нивоу са све обуком кошта нешто више од 20.000 динара, па се потенцијални немар власника и закупаца локала из финансијских разлога не може и не сме оправдати.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 19. мај 2019, 16:37) - Sydney [нерегистровани]

Dim

to sto se ti zemljace dimis to je tvoja stvar. tacno je i to da je odlazak iu kafanu stvar licne volje. medjutim stvar licne volje nije cinjenica da posaci siluju sve oko sebe i smatraju da je to u redu. mozda treba jos da vam se zahvalimo na smradu i donesemo pepeljaru a posle verovatno i da vas zalimo po bolnicama.

(субота, 18. мај 2019, 10:13) - anonymous [нерегистровани]

dim

Odlazak u kafanu je stvar izbora, a ne obaveza. Tako da ako ti smeta duvanski dim u nekoj kafani, ti lepo odeš u nekoj drugoj kafani gde je zabranjeno pušenje ili ima prostorija za nepušače.

(субота, 18. мај 2019, 09:26) - Sydney [нерегистровани]

ucenje i obuka

kako bi bilo da te iste ugostitelje neko nauci kako da zabrane smrad duvanski i da i njih jednom godisnje covek posalje na obuku da sami vide cemu duvan vodi... onda ce mozda srpske kafane biti pristojne kao i u ostalom svetu zdravog razuma. ovako em se trujes em dodjes kuci sa smradom koj danima ne mozes isterati...