Шта треба да знате када возите кроз Грделицу

Екипа РТС-а истраживала је шта је све потребно да знате када аутомoбилом пролазите део јужног крака Коридора 10 кроз Грделицу.

Нова деоница Грделица – Владичин Хан почиње у рејону села Ораовица. Овде више неће бити искључења на стари магистрални пут М1, већ се наставља право новом деоницом у дужини од 26,3 километара.

После три километра долази се до косине 2 која је правила највише проблема путарима. Зато је овде направљена галерија дужине 150 метара, како би безбедност била потпуна.

У наставку је тунел Предејане дужине 1.073 метра. Опремљен је најмодернијом сигнализацијом. Брзина је ограничена на 80 километара на сат, али се возила не смеју кретати ни спорије од 30 километара на сат.

"Постоје два система реакције. Прво је ако се возило креће испод 30 километара на сат, онда добија преко разгласа упозорење на српском и енглеском језику да убрза. У случају да не убрза, на самом уласку у тунел се налази саобраћајна светлосна сигнализација, која ће преусмеравати саобраћај на траку која није заузета. Ако се возило заустави одмах се активирају људи који ће хитно уклонити то возило са ауто-пута", каже Александар Сенић, директор Сектора за изградњу "Коридора Србије".

Уколико желе одмор или паузу, возачи је могу ићи у Предејане или Џеп.

Ова нова траса ауто-пута мостовима прелази Јужну Мораву 11 пута. У сектору Момин До са мостом Морава 2 нови ауто-пут прелази са леве стране старог магистралног пута М1.

"У случају пожара који је тежак инцидент у тунелу, осим што ће константно бити хидрантска мрежа под притиском и што ће ватрогасци у истом тренутку моћи да користе воду из мреже, постојаће упозорење за возаче који пристижу у тунел, конкретно у случају пожара биће спуштене рампе и неће моћи нико да приступи самом тунелу", каже Сенић.

Цео пут обележен је тзв. вибралинијама које упозоравају возаче, уколико се успавају. На крају трасе су два најдужа моста Џемин До дуг 521 метар и Врла дужине 644 метра.

Читава ова нова деонице прелази се за око 20 минута. Брзина је на овом делу ауто-пута ограничена на 100 километара на час, односно на 80 километра на сат испред и у тунелу. До границе са Севрном Македонијом одавде је око 60 километара.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 19. мај 2019, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Stvarno dobro izgleda

Vidi se odmah da je autoput uradjen po najvisim svetskim standardima. Sad treba raditi na tome da se ekonomski osnazi jug Srbije kako bi autoput bio isplativ zbog cirkulacije saobracaja.

(недеља, 19. мај 2019, 10:46) - Pedja [нерегистровани]

Pola sata a?

Ako vozis 80km/h, za pola sata ces preci 40km. A tuneli su samo nekoliko kilometara u duzini, ostali deo od preko 20km vozis 100km/h.

(недеља, 19. мај 2019, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

Пажња! Грделица је насељено место, а аутопут пролази поред ње

Нови прелепи аутопут не пролази кроз Грделицу већ кроз грделичку клисуру која се налази између Грделице и Владичиног Хана. Погрешно је рећи да аутопут пролази кроз Грделицу.

(недеља, 19. мај 2019, 08:48) - anonymous [нерегистровани]

Интересантан сам знати

Зашто је на путу кроз Грделицу, брзина ограничена на 100 км/сат ?? И како се да се са тим ограничењем и ограничењем од 80 км/сат у тунелима, 26,3 км прелази за 20 минута. Треба ту бар пола сата. 

(субота, 18. мај 2019, 23:17) - Ratko [нерегистровани]

Motel Predejane

Kako iz pravca Beograda stići do motela Predejane? Da li je isključenje pre ili posle tunela?

(субота, 18. мај 2019, 19:29) - anonymous [нерегистровани]

OBILAZNICA je deo koridora

Po EU standardima na Koridorima ne sme biti zastoja zbog naplatnih rampi , zato obilaznica oko Beograda mora ići sa JUŽNE strane Avale !
(pre Vrčinske rampe, pa do Orlovace ili Ostruznice)