До дипломе за 18 месеци, како и до које

Професор Хасан Ханић из Националног савета за високо образовање каже да су кратки програми студија замишљени тако да се особа – средњошколац, студент или свршени студент може за краће време усмерити на оне дисциплине које су неопходне за одређену врсту посла.

Национални савет за високо образовање још крајем марта донео је правилник о реализацији програма за кратке студије.

Правилник је ступио на снагу што значи да ћемо убудуће моћи да по убрзаној процедури добијемо онај кадар за који одређени послодавац искаже интересовање.

"Први корак требало би да направе факултети и послодавци заједно, односно висока школа или универзитет. Послодавац овдe представља својеврсно тело које акредитује такве кратке студијске програме", каже професор Хасан Ханић. 

Најпре би факултети требало да сагледају потребе тржишта рада и кажу која су занимања дефицитарна, наводи Ханић и истиче да се овде ради о захтевима за одређене послове и за одређена конкретна радна места. 

Према његовим речима, поставка је да се особа, средњошколац, студент или свршени студент може за краће време усмерити на оне дисциплине које су неопхоне за одређену врсту посла.  

Реч је обуци која би трајала од три до 18 месеци.

То су студијски програми који превасходно морају бити стручно оријентисани, да садрже и обезбеде што више практичних знања.

Професор Ханић указује да су тренутно најпопуларније инфомационо-комуникационе технологије које укључују софтвер и програмирање.

"Један гиманзијалац који је заинтересован за ову област може бити оспособљен боље за краће време него неки факултетски образовани човек који има много више знања, али не може тако ефикасно да се укључи и обавља посао као неко ко има комбинацију знања", објаснио је професор Ханић.

Истиче да је идеја да се кратки студијски програм ради заједно са послодавцима који најбоље знају захтеве одређених радних места и да заједно конципирају програм и садржаје.

Професор наводи да је предвиђена и пракса, тако да ће они који се определе за ове програме одређено време проводити у компанији која је наручилац одређеног профила. 

На питање када ће почети први студијски програми, Ханић је рекао да то зависи од факултета. 

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 19. мај 2019, 17:22) - anonymous [нерегистровани]

Шта да кажемо

Како ја видим, необразовани би у РС "вазда" да се зову образованим. Управо им је ово недостајало.
Да се не заваравамо, врхушка завршава и сада тако. Резултат видимо, а ако се до дипломе буде стизало за 18 месеци, ништа нисмо видели према ономе шта следи.

Побуна против овакве декаденције био би једини штрајк, којем бих се придружила.

(недеља, 19. мај 2019, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

Prakticni i teorijski fakultet

Treba podeliti fakultete na prakticne i teorijske.
Npr. dilomirani ekonomisti zavrse fakultet i nemaju skoro nikakva prakticna znanja iz oblasti racunovodstva,bankarstva,privrednog prava...a sa druge strane pola fakulteta uce filozofije,politicke ekonomije,sociologije...a sve su to vec ucili u srednjoj skoli.

(недеља, 19. мај 2019, 15:28) - bojana [нерегистровани]

pogrešno

bez pravog obrazovanja nema dobrog funkcionisanja institucija,države......nema perspektive i sve počinje vremenom da tone......to nam je glavni uzrok odliva mozgova......ljudi bez savesti i obrazovanja sedaju da rade nešto za šta nisu obrazovani,a kod nas je to danas normalna stvar.........sklonite neobrazovane sa mesta koja im ne pripadaju i neće biti potrebe za nikakvim prekvalifikacijama......obrazovanje je čudo i ne postiže se nikakvim skraćenim kursevima,itd....kako ćete jednog mastera iz oblasti kulture prekvalifikovati u ET-stručnjaka,.....dok ovamo zaboravljamo sopstveno pismo.....GREŠKAAA.....to nema nigde u svetu.......

(недеља, 19. мај 2019, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Gaus

Gaus, nemački matematičar, znao je da rešava linearne jednačine sa navršenih 4 godine. Verovatno da bi on mogao da za tako kratko vreme da postane i dobar matematičar i dobar inženjer... Ali prosečnom čoveku treba prosečno vreme. A to vreme je praksa odredila. Minimum 4 godine.

(недеља, 19. мај 2019, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Za takve kopije

zapadnog skolskog sistema u Srbiji fali zapadna industrija.

(недеља, 19. мај 2019, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

h

U Kanadi, Americi.... svuda. 

(недеља, 19. мај 2019, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

Ха ха ха ха ... За 18 месеци ?!!!

Где то има заиме бога да одмах упишем тај факултет ?
Мора да су то неки екстра генијалци или имају много пара па завршавају за 18 месеци.

(недеља, 19. мај 2019, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

Ma može to i brže, šta vam je

Samo malo više košta.

(недеља, 19. мај 2019, 11:09) - Ljubiša [нерегистровани]

Podržavam u potpunosti!

Podržavam u potpunosti!

(недеља, 19. мај 2019, 11:06) - anonymous [нерегистровани]

Programiranje

Ucenje programiranja (softverskih jezika) jse moze postici za relativno kratko vreme, Medjutim onaj ko je naucio programiranje ne znaci da ce napraviti dobar i efikasan program. Za to je potrebno duboko poznavanje materije iz oblasti za koju je program namenjen, a to se ne postize za kratko vreme. To znaci da je iluzija da ce zavrseni ucenik srednje skole proizvesti dobar program sa ovako kratkim obukom. Ovakvi kursevi su za usavrsavanje a ne za osnovno obrazovanje.