Када је право време да дете почне да се бави информатиком

У Београду је завршено 21. државно такмичење из рачунарства за ученике основних школа. Знање је тестирало 206 основаца. Победници - најталентованији, представљаће Србију у свету.

 Од дебитаната до искусних такмичара. Сви са истом жељом - да виде где су у свету рачунарства. 

"Информатика ме интересује зато што могу да стварам чаролију, своје снове могу да остварим", каже Јована Хаџи-Пурић, ученица четвртог разреда ОШ "Бранко Радичевић".

Илија Радовић, ученик шестог разреда ОШ "Веселин Маслеша" испричао је да га је тата усмерио на пут програмирања и да је са пет година почео да ради у "Скречу".

"Задаци су углавном занимљиви. Ту има и математике, а спремам се преко инетрнета, мој брат се такође такмичи и могу њега да питам кад нешто не знам", казао је Матија Вукелић, ученик осмог разреда при Математичкој гимназији.

Циљ је да се ђаци заинтересују за програмирање, а да се такмичарске технике развијају.

Као специфична такмичарска дисциплина - код ученика развија логичко мишљење и унапређује знање математике и физике.

"И очекујем да ћемо наше студенте виђати, односно да ће ова деца уписати наше факултете, да ће поћи успесима свих оних наших ђака који нас сад представљају у великим компанијама широм света и у земљи", истакла је Јелена Хаџи-Пурић, председник државне комисије за такмичење из рачунарства.

Коначна листа излази за 7 дана, а то ће бити и списак путника за Европску олимпијаду и Балканијаду.

број коментара 0 Пошаљи коментар