"Грмљавина" са бродова Речне флотиле узбуркала Тису

Речна флотила извела је на привременом полигону Тител, на реци Тиси, тактичку вежбу са бојним гађањем под називом "Плави пут 2019".

Вежба, извођена у реалним временским и метеоролошким условима, започела је двадесетчетоворочасовном провером спремности и дејством Пловне борбене групе за брзо реаговање састава командни и три брода различите врсте, а значајну новину у обуци представљала су дејства новоформираних Здружених тактичких група и гађања у пловидби покретног циља на води, саопштило је Министарство одбране.

Додаје се да, према природи и захтевима борбених дејстава њих карактерише заједничко и истовремено тактичко-ватрено дејство три до пет бродова различите намене – вишенаменских, патролних и десантних. Оваквим ангажовањем бродова различитих маневарских способности и ватрених могућности током извршавања тактичких радњи и поступака постигнута је пуна интероперабилност снага и средстава у оквиру Речне флотиле.

Уз то, поред већ устаљених циљева-мета на копну и води, постаљен је покретни циљ, мета "Ц" плутајућа мина на даљини гађања 300 метара, чије је уништење захтевало садејство два брода.

Ради реализовања посебних облика наставе на вежби је учествовало и 17 кадета 140. и 141. класе Војне академије модула Речних јединица. За нишанским справама бродске артиљерије, извршавајући јединачна бојна гађања, били су кадети завршне године студија, док су они млађи овладавали основама тактике пловљења.

Током боравка на полигону, припадници Речне флотиле у овиру цивилно-војне сарадње организовали су посету тителској предшколској установи "Плави чуперак" и уручили пригодне поклоне, док је за основце ОШ "Светозар Милетић" на Тиском кеју организован технички збор наоружања и опреме, а на броду "Козара" уприличена пројекција документарног филма "Век српске Речне ратне флотиле".

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 21. мај 2019, 06:15) - anonymous [нерегистровани]

Речна флотила

Одличан приказ вежбе на реци Тиси . Све похвале за Речну флотилу, јер нађ је војска потребна .. посебно ова јединица јер је помагала становништво у најтежим временима, поплавама , бомбардовању .. а сад покушавају да ту направе неке станове .. Живела наша војска

(понедељак, 20. мај 2019, 23:32) - anonymous [нерегистровани]

Bravo momci, samo nastavite

Vojska je branik svake drzave i cuvar mira.