Прогноза за лето: Стижу паклене врућине и разорне олује

Већем делу Европе овог лета прете опасни топлотни таласи, док југоисточну Европу и Балкан очекују јаке олује, објавио је метеоролошки сервис "Акуведер" у својој великој прогнози за надолазеће лето за "стари континент".

Дугорочна раздобља суше пољопривредницима ће узроковати проблеме, а сушно време се очекује широм континента, пише у прогнози.

Док ће већи део Европе бити под ударом сушног времена и опасних топлотних таласа, већем делу Балкана прете учестале јаке грмљавинске олује.

"Иако делови Балкана неће бити имуни на топлотне таласе, екстремна врућина биће ограничене", пише Акуведер.

Опасне олује прете подручју од Грчке до Србије, Румуније и Бугарске, али и деловима Јадрана.

"Ове олује ће донети велик број муња, бујичне поплаве, као и орканске ветрове и град", упозоравају метеоролози и додају да би најјаче олује могле довести и до стварања торнада.

Овакве јаке олује очекују се највише током послеподневних и вечерњих сати. "Највећу опасност донеће оркански ветрови, град и бујичне поплаве", закључује се у прогнози за Балкан.

Лето ће у Европи свакако обележити дуготрајни топлотни таласи који ће захватити подручја од Португала и Шпаније па све до Пољске и Мађарске. Врућине ће почети већ у јуну у Шпанији и Португалу, а касније ће се ширити на север и исток континента.

Врућине ће бити дуготрајније него прошлог лета, када су у деловима Португала, Белгије, Холандије, Немачке и Скандинавије забележене рекордне температуре, али су углавном трајале само недељу дана.

Чак и када најинтензивнији врели таласи попусте, уследиће само кратко раздобље просечних температура пре него што се поновно попну на опасне нивое.

Температуре веће од 38 степени очекују се од северне Француске, Белгије и Холандије па све до Пољске, Словачке и Мађарске.

"Температуре ће у деловима јужне и источне Француске од јуна до почетка августа ићи преко 40 степени Целзијуса", изјавио је метеоролог Тилуер Ројс.

Делове Шпаније и Португала очекују врели таласи који ће трајати данима, а температуре ће бити више од 43 степена. Уз то, ноћи ће бити врло топле па становници освежење неће осетити ни тада.

Интензивни топлотни таласи и дуга раздобља сувог времена током лета донеће и велику опасност од пожара у већем делу западне и средње Европе.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 01:15) - anonymous [нерегистровани]

Darko

Primjer - Citavu sedmicu svi mediji i internet servisi za prognozu vremena su javljali da ce od noci u nedelju 12. maja i citav taj dan banjaluckog polumaratona padati jaka kisa. Pred spavanje pogledao sam prognozu, sve isto. Ujutro predivno suncano vrijeme, tek oko 16h pocela je ta kisa. Dakle, oni ne mogu pogoditi vrijeme ujutro a da mi pricaju sta ce biti na ljeto ili jesen.

(среда, 22. мај 2019, 00:16) - anonymous [нерегистровани]

Samo su nam ovakvi bombastični naslovi nedostajali

Indijanci već tri godine sakupljaju drva, a pentioneri od januara pričaju da će u julu biti 80 stepeni. A biće sve standardno. Što se tiče mogućnosti prognoziranja, Foreca je za Beograd juče predviđala do 20 % verovatnoće za kišu tokom celog dana, uz sličice sunčanog i pretežno sunčanog vremena, a na kraju bi pljusak, naravno. Čak i dok je pljuštalo, njihova prognoza je bila da će biti vedro. Manite me Amerikanaca i njihovih prognoza. Ono "accu" u AccuWeather jedino ako je od akumuliranja, nikako od preciznosti (accurate).

Inače, za bisera koji je ranije ostavio komentar - sva zvanična merenja temperature i sve prognoze UVEK su za hlad. Na suncu naravno da je neuporedivo toplije.

(уторак, 21. мај 2019, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

Narucene prognoze?

Ako uporedite prognoze razlicitih centara u Evropi onda vidite vrednost istih.

(уторак, 21. мај 2019, 19:49) - anonymous [нерегистровани]

sve ispod 40 je odlicno

Ma sta 38 ,to u hladu mozda

(уторак, 21. мај 2019, 19:45) - anonymous [нерегистровани]

Prognoza vremena

Ma 'ajde, bre! Meteorolozi nisu vise u stanju da prognoziraju na uzem podruciju, na nekoliko dana unapred, a ovaj ce prognozirati dva meseca unapred, za celu Evropu!