Археологија и гондола неспојиве, сајле (засад) не помажу

Наставља се полемика о градњи жичаре у престоници. И док се део стручне јавности противи – власт у Београду остаје при одлуци да се гради. Чека се и коначна одлука Управног суда да ли ће израдња имати последице по културно добро – Калемегданску тврђаву и животну средину. А до тада још једно питање – да ли су потребна и шта би открила археолошка истраживања?

Став заменика градоначелника Горана Весића да ће гондола бити изграђена, не мења се ни после полемике која траје месецима, а коју је недавно подстакло и мишљење Одељења историјских наука Српске академије наука и уметности (САНУ).

"Оно сматра да би се било каквом додатном интервенцијом на том комплексу, који се не уклапа у његов историјски профил, нанела једна велика штета, посебно због недовршених археолошких и других истраживања, мада је питање да ли ће икада бити завршена. Ми можемо да дођемо у ситуацију да уништимо нешто што у овом тренутку не знамо ни да постоји", објашњава генерални секретар САНУ Марко Анђелковић.

Горан Весић истиче да Археолошки институт учествује у том пројкету, а он је такође део САНУ.

"Кад се градила Ајфелова кула такође су њихови академици били против, па је та Ајфелова кула изграђена и данас је симбол Париза", каже Весић.

Хоће ли жичара повезати Калемегдан и Парк Ушће? Знак питања још је већи после судске обуставе припремних радова. Зауставио их је Управни суд у Београду до доношења коначног решења о законитости дозволе за извођење припремних радова коју је издало Министарство грађевинарства.

"Локалитет за изградњу гондоле је одређен планом детаљне регулације, а овим археолошким ископавањем је требало да се потврди или да се утврди има ли нечега што треба штитити на том локалитету", појашњава Александра Дамјановић из Министарства грађевинарста, саобраћаја и инфраструктуре.

У Европа ностра су за алтернативно решење 

За организуцију Европа ностра, која је посвећена очувању културног наслеђа, дилеме нема.

"Градњом гондоле би се угрозила аутентичност и интегритет тог римског слоја. Београдска тврђава има много много слојева, говоримо о археологији римског периода. Постоје алтернативна решења која би се могла применити а то су или пешачки мост или еколошки бродићи", наводи Снешка Квадвилих Михаиловић из Европа ностре.

Горан Весић, међутим, тврди да гондола нема везе са Београдском тврђавом и да парк Калемегдан није исто што Београдска тврђава.

"План је увек био да се ураде археолошка истраживања, да се види шта ту постоји, да се у складу са тим тражи грађевинска дозвола за изградњу гондоле. Значи грађевинска дозвола за изградњу годноле није ни тражена", рекао је Весић.

Сматра да се противници гондола плаше археолошких истраживања је "знају да тамо нема ничега". "Лагали су, писали су да је тамо 30 метара бедема рисмког кастрома, ајде да видимо да ли ће бити", каже Весић.

И док Министарство грађевинарства припрема жалбу Врховном касациноном суду на одлуку Управног суда да заустави прирпемне радове, Европа ностра од Уставног суда тражи да утврди да ли је план детаљне регулације Београда, на основу којег је издата дозвола, у складу са планом генералне регулације.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. мај 2019, 02:08) - anonymous [нерегистровани]

Београд мора напред!

Београд мора да иде напред! Тако су се бунили за поплочавање Кнез Михајлове, па Косанчићевог венца, па Обилићевог Венца и Варош Капије... Па им смета Београд на води, па сада траже да се сачувао турска капија на Студентском тргу... Боље би било да дотични академици и душебрижници којима све ово смета, реше проблем како да спрече шкрабање по Београским фасадама и загађивање улица пикавцима и кесама са ђубретом, пре него што им смета модернизација Београда!

(среда, 22. мај 2019, 17:43) - anonymous [нерегистровани]

Rts vesti

Kada je neko poslednji put ovde nesto trazio i iskopavao?

(среда, 22. мај 2019, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

Dovoljno o svemu

govori činjenica da je gospodin uporedio Ajfelov toranj sa gondolom...

(среда, 22. мај 2019, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Чему ова непотребна полемика?

Сиднеј има гондолу, где се види Сиднејска лука исто и други светски градови. Сви уживају и долазе туристи, само се у Београду води полемика која више личи на обично политиканство, него на него што ће да засмета Београдској тврђави, чак напротив. Многи који се буне ни не знају да овај план о изградњи гондоле постоји већ годинама уназад.

(среда, 22. мај 2019, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

Dalje od nasleđa...

Inače imamo Kalemegdana za bacanje, iseći korene drvetu je isto.

(среда, 22. мај 2019, 13:10) - živković milosav [нерегистровани]

savska gondola

bili su Rimljani - zidali, došli Austrijanci - zidali došli smo mi pa imamo pravo i mi nešto da menjamo pa kako je kralj pravio Beli dvor, pa Tito mauzolej i ko zna koliko je puta nešto dodavano, a zašto bi sada ovo smetalo meni smeta srpska zavist. Kalemegdan ovime samo dobija, a ništa ne gubi.

(среда, 22. мај 2019, 12:43) - anonymous [нерегистровани]

Zorana

Ovo je strasno!

(среда, 22. мај 2019, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

Nije sajla

nego kabl... Pa sta ce ljudi razgledati gondolom sto ne moze sa Kalamegdana ?

(среда, 22. мај 2019, 12:06) - anonymous [нерегистровани]

@SANU

Voleo bih da generalni sekretar SANU objasni iz kog perioda potiče asfaltirana površina na mestu početne stanice žičare u parku, da li su je asfaltirali Kelti ili Rimljani?

(среда, 22. мај 2019, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

@Strasno

Ovakva modernizacija je kao iz narodne poslovice: Vid'la zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.