Вучић са децом из дијаспоре: Ово је ваша кућа

Деца српског порекла из дијаспоре посетила су зграду Председништва Србије, где их је угостио председник Александар Вучић уз поруку да буду најбољи амбасадори српског народа и државе и да увек имају на уму да је Србија њихова отаџбина и да чујаву српски језик и културу.

Деца учествују у манифестацији Свесрпски дечји сабор, који се одржава од 23. до 28. маја.

Деца узраста од 10 до 14 година из САД, Астралије, Велике Британије, Норвешке, Немачке Француске, Шведске, Хрватске, Северне Македоније, Словеније и Румуније, обишла су здање на Андрићевом венцу, где их је генерални секретар председника Никола Селаковић упознао са српском историјом и историјатом саме зграде.

Након обраћања, деца су искористила прилику да са председником Вучићем направе и неколико "селфија".

Вучић им је поводом Дана словенске писмености, поручио да чувају свој српски језик и користе српско ћирилично писмо и изван матице и да брину о својој Србији.

Додао је да му је драго што су српска деца из различитих делова света и региона дошла да посете Београд, те подсетио да данас по први пут славимо Дан словенске писмености у нашој земљи.

"Замолио бих посебно вас који живите ван граница Србије да чувате свој српски језик, да га не само добро научите, већ користите српско ћирилично писмо, да бринете о својој Србији и гледате да се у своју земљу вратите. Домаћине бих замолио да учите много тога од својих гостију, али и да склопите трајна пријатељства, да их позивате да увек долазе код вас, да покажете не само Београд", рекао је он.

Вучић је замолио домаћине, основце из београдске школе "Старнина Новак" да им покажу Сремске Карловце и Нови Сад, манастире у центалној Србији, али можда и да оду до Сребрног језера и Голупца да виде како смо неке од наших најважнијих средњевековних тврђава обновили.

"Ово је ваша кућа, Председништво је ваш дом. Још мало када порастете, а и већ данас, да будете најбољи амбасадори српског народа и српске државе, а ми ћемо да се боримо када постанемо мало богатији и успешнији да се вратите у отаџбину, да својој земљи и свом народу дате оно најбоље што сте могли да научите. Желео бих да заволите Србију, да знате да је то ваша отаџбина, чувате српску културу, а ми ћемо у томе колико можемо помоћи", нагласио је Вучић.

Манифестација Свесрпски дечји сабор је први пут одржана прошле године, са идејом да је једном годишње окупе деца из расејања, како би упознали Србију, као земљу свог порекла, српску културу и историју.

И ове године манифестација се одржава под покровитељством председника Србије, а у организацији града Београда и Министарства спољних послова, уз подршку Министарства кулутре.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 22:59) - Ana [нерегистровани]

Deca iz dijaspore

Lepa manifestacija, još lepša slika zadovoljne dece koju treba upoznati sa kulturom i nasleđem svoje matice.

(петак, 24. мај 2019, 19:33) - Tanja [нерегистровани]

Napredak

Deca su nase najvece blago.Na buducim generacijama svet ostaje.Zato moramo da im prenesemo traciju i nase obicaje,jer su oni nasa buducnost.

(петак, 24. мај 2019, 16:39) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Srbija je kuca za svu nasu decu, i onu koja zive ovde i koja su rodjena negde u belom svetu, a poreklom su nasa i za onu decu koja odlazi u potagu za svojim snovima, i za onu koja se iz iste vracaju tamo odakle su potekli.

(петак, 24. мај 2019, 12:05) - Ivan [нерегистровани]

Ambasadori

Najveći ambasadori Srbije!!!

(петак, 24. мај 2019, 11:50) - Milan [нерегистровани]

jocamandic88@gmail.com

Predsednistvo Srbije je danas poslalo svetu prelepu sliku. Srbija je domovina ovih divnih malisana!

(петак, 24. мај 2019, 11:15) - Vedran [нерегистровани]

25. MAJ

Mladi, jedino vredno sto ostane za nama.
Bilo bi lepo da ih neki naredni vetar vrati u domovinu !

(петак, 24. мај 2019, 11:08) - anonymous [нерегистровани]

lepa slika ali pre malo

lepa slika, ali treba dati diaspori ekonomske, porezne podsticanje da se stalno vrate u SRB. ovako nema nista osim lepih slika

(петак, 24. мај 2019, 10:54) - Rade [нерегистровани]

Nas ponos

Ovo je prelepa slika jer su nasa deca nase bogastvo i oni su ti kojima Srbija ostaje i koji trebaju da cuvaju Srbiju i njenu kulturu.

(петак, 24. мај 2019, 10:53) - Nikoletka [нерегистровани]

Sastanak

Nakon par godina kada ovi malisani shvate i odrastu videce koliko je Srbija lepse i uredjenije mesto za zivot.

(петак, 24. мај 2019, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

Lepo-cestitam

Ali treba uciniti, da nam se mladi i stari vracaju a ne odlaze.