Хиљаде Срба на Сабору у Крушедолу

У манастиру Крушедол одржан је Свесрпски сабор посвећен свим жртвама ратова у прошлом веку. Та српска светиња недавно је прославила пет векова постојања, што је и главни повод да се Срби сабиру баш ту.

На сабору окупило се више хиљада Срба из земље и региона. Почео је литургијом коју је служио владика Сремски Василије, а наставила су га културно-уметничка друштва, чувари народне традиције.

"Овај сабор је на један начин, симбол наших живота, симбол да је живот победио сву несрећу која нас је задесила деведесетих година", истакао је Вељко Вукелић, организатор сабора "Крушедолска звона" .

У програм је учествовало више од двадесет културноуметничких друштава из земље и региона, глумци и мушке и женске певачке групе.

"Народну традицију у данашње време колико год то парадоксално звучало заиста је лако сачувати, завештате себе да нешто волите и посветите се томе целим својим бићем и свирате дванаест тринаест иструмената свакодневно", рекао је Милан Вашалић, чувар народне традиције.

Посебну пажњу су привукле српске народне ношње из Славоније.

"То је ношња коју је носила моја бака и захваљујући рукама моје вредне мајке која је ткала имам ношњу", рекла је Милена Богатић из Слатине у Хрватској.

Цео програм је представио смотру духа и народног стваралаштва, чији учесници чувају и негују традицију и обичаје из завичаја.

број коментара 0 Пошаљи коментар