Зашто Американци долазе у Србију да поправе зубе

Почиње сезона годишњих одмора, а многи ће у Србију доћи због богате и туристичке и здравствене понуде. Једном Американцу се више исплати да купи карту, борави две недеље у Србији, плати потпуно нове зубе и врати се кући. Здравстевни туризам је наш адут, али свакако и одговорност. Министар здравља, Златибор Лончар каже за РТС да је министарство стало иза приватних ординација како би се привукао већи број туриста и гарантовао сигурност и квалитет услуге.

Златибор Лончар је гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Србија има ту област о којој се није довољно водило рачуна, али и светски познате стручњаке, конкурентну цену, предивне природне лепоте и традиционално срдачне људе.

"Одлучили смо се да то ставимо у једну форму, да држава стане иза тих људи. У почетку то су приватне ординације за стоматологију и пластичну хирургију. Од 2015. до данас ми смо већ препознати на најпознатијим сајмовима од Лондона, Берлина, Мадрида, Москве и имамо све већи број људи који долазе због тога у Србију", навео је Лончар. 

Према његовим речима, министарство је изабрало ординације које одговарају и иза којих је стало.

"Ми гарантујемо за квалитет ординација. Изашла је инспекција министарства здравља која их редовно контролише и гледа њихов квалитет. Сем тог квалитета морају још неке услове да испуњавају, да се ту говоре страни језици, добра интернет презентација, доступност услуга", истакао је Лончар.

Србија препозната на страним сајмовима 

За сада те критеријуме испуњава 60 здравствених установа.

"Имамо сваки дан додатне ординације. И то је жеља државе да помогне и приватницима, да се она укључи да им доведе што више пацијената", додао је Лончар.

Сертификат гарантује и безбедност.

"Министарство здравља стоји иза сваке ординације. Када дође неко од тих људи и када види сертификат да они имају налепницу министарства, и не само то, кад добију ту дозволу они су на сајту министарства и ми радимо њихову промоцију. На највећим смо светским сајмовима, и тамо смо добро прихваћени", казао је Лончар.

Додаје да је направљен цео тим са Туристичком организацијом Србије, са Јутом, са "Ер Србијом" и Нордијском алијансом.

"Полако освајамо цео свет. Виде да добро радимо, да почињу неке земље да нас копирају. То значи да су препознали да је то добра ствар", рекао је Лончар.

Циљ – освајање Северне Америке 

Неке процене су да Србија може да привуче око 100.000 клијената у здравственим установама, а да су неке услуге и до 15 пута јефтиније.

"Квалитет је исти, ако не и бољи. Ми се нећемо задовољити ни са 100.000, договорене су пррезентације у Стокхолму, Копенхагену, Хелсинкију. Важно је да ступимо у контакт са осигуравајућим друштвима. Већ смо организовали презентације и за њих и за новинаре из страних земаља. Неки су већ били. То радимо темељно и озбиљно и резултат не може изостати", рекао је Лончар.

Златибор Лончар наводи да ће се осим стоматологије и пластичне хирургије презентовати ортопедске операције и операције на срцу.

"Нисмо хтели да срљамо, и да направимо неку шуму понуде, него смо намерно ишли са овим. Полако ћемо додавати друге ординације и области. Када се једном прочује тај глас онда је лако то проширити", навео је Лончар.

Према његовим речима, министарство стоји иза сваке од тих ординација и укључује се када дође до неке компликације.

"Ми смо гаранција између клиника и људи који долазе овде. Ретко где постоји држава у свету која је тако стала иза својих приватних ординација и стручњака, тако им помаже и промовише их и води рачуна о Србији. Људи када дођу овде и виде све те лепоте, људи се враћају", навео је Лончар.

Циљ је, каже, да се освоји и Северна Америка.

"То није ни мало једноставан посао, морате све те тур-оператере да убедите да дођу, да виде, да би они то промовисали даље", закључио је Лончар.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 18:08) - NY [нерегистровани]

Aspirin

NY. Prijatelj mi uradio implante u Bg. kaze kod cuvenog profesora na stomatoloskom fakultetu. Prosao jeftinije. Posle 4 meseca koplikacije. Vodao ga od jednog do petog zubara u NY. Odgovor svih posle pregleda ,
musketarski. Dobio prvu pomoc, lek protiv bolova i savet, javi se svom zubaru. A ovaj u Bg. Svi njihovi zubari su clanovi americke zubarske komore i iz solidarnosti ne popravljaju tudje - strane komplikacije. U Srbiji je dobro jesti ,piti i pevati. A strucnjaci koji sticu diplome i zvanja preko veze su ?

(понедељак, 17. јун 2019, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

stomatološke usluge

u slučaju da treba nešto da se koriguje ili popravi ,onda opet put pod noge pa u Srbiju.Nemci idu u Tursku(pogotovo to Turci koriste )pa kad treba da se nešto popravi ,niko od domaćih stomatologa se ne prihvata izazova...Cene su onolike koliko bi patient treablo da doplati svoj deo(ostatak od 20-30% plaća osiguranje).Ali garancije nema....

(понедељак, 17. јун 2019, 14:19) - Nenad [нерегистровани]

Chicago

Zivim u Americi 20 god. Ovo sto je navedeno je potpuno netacno jer ovde u Americi imas zdrastveno i osiguranje za zubara.Kad osiguranje pokrije svoj deo ispada mnogo manje nego da dodjete u Srbiju do popravite zube.Drugo kvalitet je neuporedivo bolji i nazalost ne znam koje ovu vest plasirao i zasto?
Pozrdav iz Chicaga.

(понедељак, 17. јун 2019, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

Re: ...

Ne mogu novi zubi da se "stave za dve nedelje". To su implanti, a za potpunu ugradnju implanata potrebno je nekoliko meseci.

(понедељак, 17. јун 2019, 13:16) - anonymous [нерегистровани]

Pa ti izaberi

U Skandinaviji zubarstvo em skupo em zubari losi " stručnjaci "

(понедељак, 17. јун 2019, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Malo je tema prenaduvana.Dolazi poneko ali se sigurno radi o nasim ljudima koji dolaze iz inostranstva a ne o pravim Amerima itd.Cjena je dosta manja ali i kvalitet je razlicit tako da se kad se sve sabers malo tu ima ustede.

(понедељак, 17. јун 2019, 13:05) - anonymous [нерегистровани]

@Implant

Па ти иди у Београд (или Тајланд или Вијетнам) ако ти је скупо, ја ћу код мог Кинеза, он тражи $5К а и моје приватно осигурање покрива део.
Ако је просечна плата у Сиднеју $1К недељно онда и није страшно, на крају крајева увек можеш да ставиш златан зуб (један Франц Јозеф дукат), то је још јефтиније, као Шабан Бајрамовић, још када би певао као он где би ти био крај;)
Ја у Србију идем да је видим, да се сетим младости, да обиђем гробове, здравствене услуге узимам где живим и где плаћам порез и где ће деца да ме сахране, ако не измисле да ми је жеља била да се кремирам и да ме проспу у Сиднејски залив....њима на душу, ја ту не могу ништа;)

(понедељак, 17. јун 2019, 12:53) - anonymous [нерегистровани]

Ko da vidim

A pošto se stomatološki materijal uvozi iz inostranstva, ko da vidim da će cene strašno da skoče :D

(понедељак, 17. јун 2019, 12:43) - anonymous [нерегистровани]

Implant

Мени је зубар у Сиднеју тражио $7000ауд. за имплант на кецу.

(понедељак, 17. јун 2019, 12:39) - anonymous Sreten [нерегистровани]

@__"Popravljaju zube Ameri"

E svaka ti čast prijatelju da vidim ovde iskrenog i realnog čoveka...Ameri dolaze da popravljau zube a mi najkrezaviji..hahaa...istina...pa pa to je zato što je kod nas mnogo toga "naopačke", i što se u Srbiji puno toga radi kao što se nigde ne radi. A neki bi možda i amerikance okrivili što dolaze ili sebe hvalili e sad smo mi face.