Брнабић: Радимо како умови попут Тесле не би одлазили

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је вечерас у Лондону да Србија може да постане један од победника Четврте индустријске револуције ако се припреми за изазове и разуме прилике које се отварају, инвестира у реформе и пре свега створи повољно окружење.

Ана Брнабић је у Лондону рекла да је у скупштини на почетку мандата представила дигитализацију и образовање као два приоритета своје владе, што је код многих изазвало чуђење.

"Нема много генерација које могу рећи да су живеле у доба индустријске револуције. Ми смо предњачили у Другој индустријској револуцији са Николом Теслом, али, нажалост, он је радио за САД. Имамо велике умове, али често пропуштамо прилике да им пружимо адекватно окружење да се развијају. Он је радио за САД, јер очигледно није имао окружење у Србији повољно за реализацију његовог пуног потенцијала", рекла је премијерка у излагању на Лондон бизнис скулу на тему "Побеђивање у Четвртој индустријској револуцији".

Брнабићева је истакла да је њена влада радила на прављењу повољног окружења како би умови попут Николе Тесле остали у земљи, како би добили шансу да Србију препознају као победника у тој револуцији.

Према њеним речима, многи се плаше да ће Четврта индустријска револуција затворити многа радна места због аутоматизације, а и нејасно је шта ће се догодити са институцијама.

Такође је указала да је један од изазова у образовању да се школују млади за нове послове за које још не знамо какви ће бити.

"Ја сам оптимиста и видим да постоје неки изазови, али видим да Четврта индустријска револуција нуди много више шанси, посебно за земље као што је Србија", истакла је премијерка.

Два кључна изазова

Ана Брнабић је рекла да постоје два кључна изазова на која морамо дати одговоре, а да је први образовање, односно какав образовни систем успоставити за будућност.

Указала је и да је у њено време образовни систем младе учио за једну професију и једну каријеру, што не одговара данашњици.

Други кључни изазов је како променити институције, јер ће се комплетни процеси променити.

"Ако одговоримо адекватно на ова два изазова можемо постати један од победника Четврте индустријске револуције, без обзира на величину земље, економије или где се налазимо данас", подвукла је премијерка.

Значај дигитализације

Премијерка Брнабић је рекла и да су њени приоритети у експозеу који је представила у парламенту наишли на чуђење, јер се у Србији о економији размишљало на традиционалан начин, да привреду подстиче производња.

"Две године касније ствари су се промениле и људи схватају зашто је важна дигитализација. Наш ИТ сектор и креативна индустрија најбрже су растући сектор у српској економији. Брже расте од пољоприреде, рударства, или енергетике. Тако је раст у овом сектору 2016. био на 21,6 одсто, годину дана касније 26 одсто, а прошле године раст је достигао 29 одсто. Сваке године тај сектор снажно расте и то ће бити нешто што ће подстицати нашу економију у будућности", рекла је премијерка.

Брнабићева је рекла и да у пољопривреди производимо сировине и да ту нема додатне вредности.

Подвукла је да је веома битно да Србија прави своју интелектуалну својину и да због тога морамо да улажемо више у креативну индустрију.

"Подстицање улагања у стварање интелектуалне својине је важно да би спровели трансформацију од економије радно интензивних инвестиција до економије засноване на интелектуалној својини", нагласила је Брнабићева.

Инвестиције у креативну индустрију

Влада је након смањења незапослености почела да размишља о инвестицијама у креативну индустрију.

Указала је да је од јануара Србија једна од најконкурентнији земаља по питању пореза за компаније које инвестирају у креативну индустрију.

"Када региструјете ИП адресу у Србији све што је везано за ту производњу опорезује се са свега три одсто", истакла је Брнабићева.

Поновила је да се образовни систем мора мењати у циљу суочавања са изазовима будућности, те да је важно да деца уче како да размишљају, а не како треба да мисле, као што је до сада био случај – а то значи да морају да уче како логично да размишљају.

Указала је да је Србија навикнута на промене, на непредвидивост, и да нам је то предност у Четвртој револуцији.

"Не плашимо се промена и то треба да искористимо као нашу предност", закљуЧила је премијерка.

Поздрављајући премијерку Елиас Папаиоану, директор "Вилер института за бизнис и развој" при Лондонској бизнис школи, рекао је да је Ана Брнабић била кључна снага у подстицању реформи и да Србија представља земљу од које се може доста научити.

број коментара 22 Пошаљи коментар
(уторак, 18. јун 2019, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

Brnabiceva...

Tako je to kad se napijes hrvarske vode pa pocnes prodavati floskule.Nije on genije zato sto je Srbin (ako uopste je ?) nego sto je slucaj hteo,a skolovanje ga vodilo ka rezultatima. Brnabiceva pocela fantazirati, srpstvo spominjati u kontekstu posebnih gena i genijalnosti. Nepromisljeno i primitivno.

(уторак, 18. јун 2019, 08:02) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Super, plata diplomate na pocetku karijere- 400 evra, manje nego sofera GSP-a. Bas vam dobro ide to zadrzavanje kadrova.

(уторак, 18. јун 2019, 07:13) - anonymous [нерегистровани]

strasno

o cemu premijerka govori neverovatno - sa cime u buducnost bez fabrika jer sve su zatvorene bez poljoprivrede jer je unistena starost masina za poljioprivredu je 40 godina postali smo zemlja jevtine radne snage i ponizavanja nase skole uce i osposobljavaju mlade da bi otisli da rade u inostranstvo sve u svemu srbija urusena i niko je ne obnavlja ovo je dobra prilika za turiste koji dolaze da vide srbiju i srbe jer jos malo pa nestalo velika zalost

(уторак, 18. јун 2019, 01:18) - NN neznanac [нерегистровани]

Intelektualnoj svoina

Zastite ustav od onih koji treba da ga stite

(уторак, 18. јун 2019, 01:03) - anonymous [нерегистровани]

Dragi odgovaraci;

Cudi me sav taj pesimizam. Premijerka pokusava da spasi Srbiju I povede je ja razvoju I prosperitetu. Sta vi hocete, da kuka kao I vi. Zaboravljate slime ratove u zadnjih 30 godina, pa onda bombardovanje kompletne infrastructure. Tu su unistene silne milijarde. Oni koji su otisli su prosli jos gore, a izmisljaju razne bajke, sto nije isti na, znam ja to najbolje, otisao sam pre 20 godina, I sta sam stekao, samo kreditna zaduzenja. Budimo realni i posteni sta pricamo.

(уторак, 18. јун 2019, 01:02) - anonymous [нерегистровани]

?

CarGo?

(уторак, 18. јун 2019, 00:44) - anonymous [нерегистровани]

ziv je Tesla umro nije

Bas da vidim sta to "radimo", smucilo mi se vise samo da slusam o tome. A sve Tesle su vec odavno otisle.

(уторак, 18. јун 2019, 00:33) - Dragan Stajic [нерегистровани]

realno resenje

Mi ne mozemo da se takmicimo sa HiTec velesilama jer nemamo potrebnu bazu za tako nesto. Zato mozemo pricati samo o vlastitim HR tj ljudskim resursima i potencijalima. Njih mozemo na neki nacin "zadrzati u svom okruzenju" na najbezbolniji nacin tako sto ce Srbija biti DEO TOG okruzenja gde oni mogu napredovati i dostici zvezdane visine kao sto je to Tesla uspeo svojevremeno.

(понедељак, 17. јун 2019, 23:43) - anonymous [нерегистровани]

Blago nama

Bicemo nacija Tesli.

(понедељак, 17. јун 2019, 23:35) - anonymous [нерегистровани]

Radimo

A sta to radimo ? Gde su institucije, naucne ustanove, industrija visoke tehnologije ? Zar buducnost srpskog inzenjera je da postane taksista ? Necemo nikog zadrzati recima, vec delima.