Ко је одговоран за "цурење" теста из математике

Како је дошло до пропуста и ко је одговоран за то што је процурио тест из математике за малу матуру, па је полагање одложено за четвртак, утврђују полиција и тужилаштво. Према извештају који је добио министар просвете Младен Шарчевић за сада се зна да су у крађи учествовале три женске особе и да је реч о школи у Земуну.

У Основној школи "Вук Караџић" је све спремно за полагање комбинованог теста.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да се зна да су три особе у полицијској обради дале изјаве, које су потврдиле да су се тиме бавиле, али да тај ланац није до краја утврђен.  

"Покушавамо да видимо где се осим Земуна то дешавало. Имамо неких 15 сумњивих локација. То смо установили тиме што смо отварањем тих тестова видели да ли се то десило током ноћи или небезбедно чување тестова. Ту је отприлике негде проблем и онда ћемо видети ко је још одговоран у ланцу", навео је Шарчевић.

Министар просвете каже да не би било коректно рећи да је школа "Илија Бирчанин" небезбедно чувала тестове.

"Мајка која је прво откривена и која је давала даље порталима те инфорације и тестове има дете у тој школи. Може да се деси да јединице за тај криминал путем интернета раде свој посао да се тачно установи време и ко је коме слао", додао је Шарчевић.

На наводе да ће поједини родитељи доћи у школу, али да ће деца бојкотовати полагање, министар Шарчевић је поручио да се родитељи да не играју судбином своје деце.

"Ја ћу да поручим родитељима да се не играју са својом децом. Они свој револт, политички став, незадовољство могу да искажу на хиљаду других начина. Ако мисле да су њихова деца талац те приче, онда ја нисам њихов саучесник", истакао је Шарчевић.

Према Шарчевићевим речима, његов рад као министра је подложан суду јавности.

"Али од једног гафа јавност покушава да направи слона. Ми смо спречили да се лоше ствари десе, продужили један дан и направили систем безбедним. Сам систем који смо затекли је лош. Јавност мора да зна да ми већ две године радимо на систему матура који ће бити потпуно другачији и заштићен", навео је Шарчевић.

Директор Основне школе "Вук Караџић" Урош Момчиловић каже да у разговору са родитељима није стекао утисак да су они изгубили поверење у малу матуру.

"Њихови малишани ће изаћи. Све је спремно и све протиче најнормалније као и претходних дана", додао је Момчиловић.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић каже за РТС да у конкретном случају није реч о високотехнолошком криминалу, с обзиром на то да је реч о физичком приступу папирном материјалу теста.

Даља електронска дистрибуција представља последицу основног начина извршења.

Имајући то у виду јавно тужилаштво поступа у предмету док тужилаштво за Високотехнолошки криминал прати развој ситуације и пружа подршку. 

број коментара 11 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 18:33) - anonymous [нерегистровани]

Svejedno

"Curio ili ne curio" test, prepisivalo se masovno, dežurni nastavnici su pomagali nekim učenicima...Javna tajna je da se to svake godine deševa u većini škola. Neka ministarstvo ispita šta se dešavalo u dve futoške škole.

(среда, 19. јун 2019, 13:47) - anonymous [нерегистровани]

Zar nista ne moze da se uradi bez muljanja???

Pa dokle ide taj bezobrazluk i greh???

(среда, 19. јун 2019, 13:46) - anonymous [нерегистровани]

Samo u zemlji Srbiji....

1. Ostavka doticnog ministra...
2. Krivicna + disciplinska odgovornost svih ucesnika u kradji ispitnog materijala
3. Ukinuti malu maturu jer je besmislena

(среда, 19. јун 2019, 12:54) - sudija [нерегистровани]

.

Ovde se radi o kradji materijala koji je tajan do otvaranja posiljke i dok se ne podeli djacima. Dakle kradja.
Odgovoran je onaj ko je ukrao i poslao dalje, odgovoran je onaj ko je to primio i sirio dalje. Odgovoran je i onaj ko je trebao da obezbedi testove od kradje a nije to uradio ili je sam zloupotrebio to sto je imao kljuc od "sefa" ukoliko je materijal bio obezbedjen. Istraga moze da utvrdi za pola sata ko je odgovoran, samo je pitanje da li ce svi biti i gonjeni, klasika....

(среда, 19. јун 2019, 11:48) - anonymous [нерегистровани]

U Švedskoj se dogodilo isto prije par godina

Neki "umovi" su zaradili na stotine hiljada švedskih kruna po testu...ti "umovi" su useljenici, naravno!
Koristila se najmodernija tehnologija...
Danas se suđenje ponavlja, zbog pijanstva sudije u prethodnom suđenju u istom postupku...
Ovdje se vjeruje ministrima, a policija i sudstvo rade svoj posao.

(среда, 19. јун 2019, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Prosle godine...

...ministar je smenio nacelnike uprava zbog mature. Pre toga je raznim povodima prozivao nastavnike, roditelje... Dakle, svi su krivi za ovo ili ono sem njega koji ne podnosi ostavku ''neopozivo''!

(среда, 19. јун 2019, 11:35) - Nebojsa Dukic [нерегистровани]

Zataskavanje kriminala

Sve ima svoje ime i prezime pa i ovaj kriminalni akt protiv dece koja zasluzuju bolje, kvalitetnije obrazovanje i pravedno ocenjivanje i vrednovanje ucenja dece i davanje sanse onoj deci koja to zasluzuju.Sramota za Ministarstvo prosvete i Vladu a greh prema vrednoj deci .Zasto se skrivaju imena onih koji su do ovoga doveli?

(среда, 19. јун 2019, 11:07) - Боки [нерегистровани]

Немогућа мисија

Мислим да нема земље у свету, где би се обзиром на број укључених људи (било из просвете било родитеља) да се овако нешто не би догодило.
Треба бити паметан и јаким новчаним казнама за одговорне обесхрабрити такве сличне "мудрице" да се догодине окушају у тој авантури.

(среда, 19. јун 2019, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

Јасно и гласно

На ваше питање из наслова одговор је врло јасан - одговоран је министар. Јер посао није урађен како треба. Тачка. Све остало је лупетање. Тестови су компромитовани. Тачка.

(среда, 19. јун 2019, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Ником није лако

Јуче смо гледали на једној нашој телевизији да девојчица показује на телефону не само комбиновани тест, него и његову резервну варијанту! Толико "цурења" доказује одакле риба смрди.