Три кандидата за један индекс на Стоматолошком факултету у Београду

Излазак на пријемни испит кошта различито, а за поједине факултете било је потребно издвојити чак 14 хиљада динара.Традиционално - највеће интересовање је за факултете медицинске струке, Факултет организационих наука, ЕТФ, али и за Машински факултет.

И код овогодишњих будућих бруцоша - трема, узбуђење, вагање између савета одраслих, перспективности студија и сопствених жеља. 

На Београдском универзитету - интересовања, кажу, слична као и претходних година, али има и изненађења. 

"Ево, можда је то мало изненађење да је највећи број кандидата према расположивим местима на Стоматолошком факлтету, ту је преко три кандидата за једно место. Машински факултет ове године веома близу по броју заинтересованих кандидата, близу Електротехничком", каже Петар Булат, проректор за наставу, Универзитет у Београд. 

Највећи број кандидата пријавио се на Факултет организационих наука.

"Интересовање је јако велико, кандидат који ће се борити да добије индекс од укупно 820 студената колико примамо ове школске године.  Дипломирани инжењери Фалултета организационих наука малтене од треће, четврте  године налазе посао што је нешто, што је јако дивно, јер имамо чињеницу да кад дипломирају, одмах добијају посао", каже Милија Сукновић, декан ФОН-а. 

На пет факултета у Београду - од ове године - скупље школарине. На Саобраћајном факултету од ове године је 108 хиљада. 

"То је први пут после 10 година, раније је било 90 хиљада. Има више разлога за то. Један од главних разлога је што смо пуно улозили у нова учила, то су нови симулатори, нове лабораторије, нови приступ учењу који је једиствен на свету и даје врло квалитетно образовање", каже Петар Миросављевић, продекан за студије Саобраћајног факултета. 

На нишком универзитету школарине нису мењане. Највећа конкуренција биће на Електронском, Филозофском и Медицинском факултету.

"На Филозофском за одређене групе, психологија и англистика, када је у питању Електроника - највероватније због ИТ, а на Медицинском - интересовање за медицину и фармацију и стоматологију", каже Властимир Николић, проректор Универзитета у Нишу.

За медицинске смерове - у Крагујевцу биће још оштрија трка за индекс. 

"Тај број вишеструко превазилази број предвиђених места. На стоматолигији је 4 : 1, медицини 6 : 1, и на фармацији 2, 2 и по према 1", каже  Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

На државним и приватним факултетима као и високим школама, ове године има места за 50.000 студената. Од тога - на Београдском универзитету - за 15.450 бруцоша.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. јун 2019, 14:03) - anonymous [нерегистровани]

Pare

Uvek je bilo i bice da svi hoce na fakultete za koje se smatra da donose novac. Zubari dobro zaradjuju, a dete ce da bude zubar-tako danas roditelji razmisljaju