РХМЗ: Висок ниво УВ зрачења, црвено упозорење за Србију

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је за црвено упозорење у целој Србији на опасност од ултраљубичастог зрачења, а лекари саветују да из куће не треба излазити без шешира и нанете заштитне креме, као и да треба избегавати боравак на отвореном у најтоплијем делу дана од 11 до 17 сати.

У већем делу Србије прогнозиране вредности УВ зрачења су у категорији веома опасне појаве, док су на територији Београда, севернобанатског, јужнобачког, сремског, колубарског, подунавског и браничевског округа у категорији опасне појаве.

Дерматолог др Невенка Докмановић каже да висок ниво УВ зрачења значи да кожа може лакше да изгори и да то не мора да буде само на плажи, већ и током шетње по граду, приликом одласка на посао, спортских активности на отвореном.

"Када је висок ниво УВ зрачења важно је више водити рачуна о заштити коже. У таквим приликама препоручује се ношење шешира, качкета, наношење заштитних крема, а у периоду када је најаче сунце од 11 до 17 сати избегавати боравак напољу", нагласила је Докмановићeва за Танјуг

Додаје да је заштита неопходна и када је облачно и није јако сунце, јер се може десити да температура није висока, али да је индекс УВ зрачења висок.

Према њеним речима кожа све памти, те се тако може десити да промене попут кератоза, хиперпигментација или најтежих облика карцинома као што је меланом, настану за десет или двадесет година.

"Често ми долазе пацијенткиње са променама на кожи у смислу кератоза, хиперпигментација, разних пега на лицу и кажу да воде рачуна, да се не излажу сунцу, али да су им се појавиле флеке. То је последица небриге о кожи можда чак у раном детињству", појаснила је Докмановићева.

Осим УВ зрачења важно је кожу заштитити и од инфрацрнених ИР-А зрака.

Докмановићева појашњава да УВ-А и УВ-Б зраци продиру само на површину коже, док инфрацрвени ИР-А зраци продиру кроз целу кожу.

"Зато треба водити рачуна када бирамо заштитне креме, јер треба бирати оне које осим УВ-А и УВ-Б штите и од инфрацрвених ИР-А зрака", појаснила је Докмановићева.

Заштита коже од сунца је улагање у здравље, јер је много скупље лечење промена на кожи које може ићи до страшних оболења као што је малигни меланом, закључила је Докмановићева.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. јул 2019, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

miran zivot je za blesane

I kad nema elementarne nepogode, izmislimo nepogodu, zasto da narod bude miran kada opasnost vreba sa svih strana, a u stvari najveca opasnost nam izlazi i iz frizidera.