На екскурзији сва деца у аутобусу мораће да буду везана

Аутобуси који буду возили децу на екскурзије и друга путовања мораће да испуне критеријуме прописане новим правилником, који треба да ступи на снагу од 1. септембра. Мере безбедности биће повећане, а новина је и то да ће свако дете морати да буде везано појасом. Имамо ли и такве аутобусе?

Свако дете мораће да веже појас или аутобус неће кренути. Нови правилник доноси строже провере како би деца на путу била безбедна.

Предвиђа да сваки аутобус мора да има регистрациону налепницу и потврду о техничкој исправности стару до 30 дана, лиценцу за превоз, ознаку за организовани превоз деце, сигурносне појасеве за сва седишта, уређај за загревање, хлађење и проветравање, тапацирана седишта, прибор за чишћење, обавештења о улазу, излазу, слободне пролазе између седишта и свих излаза.

Такође, сваки аутобус мора имати бар један апарат за гашење пожара, опрему за пружање прве помоћи и осталу прописану опрему попут резервног точка и троугла.

По правилнику, возач мора да буде психофизички способан да управља возилом, има фотокопију лекарског уверења стару до годину дана, одговарајућу возачку дозволу најмање три године, доказе о активностима возача, квалификациону картицу за обављање послова професионалног возача и уговор о раду.

Приватни превозници очекују да ће рок за испуњавање неких одредби бити продужен.

"Као што су фарбање возила, такође имамо једну одредбу која говори да ће возила морати да прелазе сваки месец технички преглед. Ту би требало видети, јер нека од тих возила прелазе око 50 километара дневно да тај рок буде дужи. То је и финансијско оптерећење и издваја се и време да би се возило заказало за технички преглед", објашњава Драго Тошић, директор конзорцијума приватних превозника.

Потребно време за опремање аутобуса појасевима

Из конзорцијума кажу да им је потребно више времена за опремање аутобуса појасевима и осталом опремом.

Са групом од тридесеторо деце мораће да иде најмање један групни пратилац, док уз већу гурпу морају ићи најмање два. Они ће бити дужни да обезбеде мир и дисциплину током вожње.

Најкасније два дана пред пут организатор превоза ће морати да обавести МУП о превознику, месту и времену поласка, броју аутобуса, возача и деце и осталих особа које путују. Пре поласка, полицајац ће преконтролисати аутобус и возач ће урадити алко-тест.

"Оно што је јако битно за велике градове као што је Београд, Нови Сад, Крагујевац не морају организатори путовања да чекају тај последњи тренутак, 48 сати, боље да екскурзију најаве раније како бисмо имали довољно времена да организујемо преглед сваког аутобуса", истиче Александар Раденковић, капетан полиције.

Наглашава да се дешава да прегледају аутобусе пре него што дођу родитељи и деца, тако да је аутобус свакако прегледан. "Ниједан аутобус, ако је екскурзија пријављена, неће кренути без да буде прегледан", додао је Раденковић.

Ако полицајац посумња да аутобус није технички исправан, возило се упућује на контролни технички преглед. Ако се приликом контроле утврди да неки од услова није испуњен, аутобус неће кренути док недостаци не буду отклоњени.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(уторак, 20. авг 2019, 10:57) - anonymous [нерегистровани]

@ @Tablete, mobilni i sl

Па зашта су наставници у аутобусу него да контролишу децу?
Они нису на одмору него су одговорна лица, зашто би милиција или неко други улазио и контролисао децу, свашта!
На западу где живим, иду најмање 3 наставника на 40 деце, они све време контролишу и воде рачуна о деци. Не само да су везана, него да ли је некоме мука, носе комплетан прибор хитне помоћи из школе (не од аутобуса), кесе за повраћане итд. Када детету није добро растрче се по аутобусу, дају лекове против повраћана, панадоле ско имају грозницу и сл.
По хотелима обилазе собе увече, тачно се зна у колико сати се светла гасе, деца знају последице и поштују наредбе а наставници имају ауторитет да спроведу поштовање прописа и услова ескурзије.
Једна ствар коју људи некада погрешно схватају, овде су ескурзије радне и образовне са програмом за сваки сат у рецимо три дана. Нико није на одмору, ни деца а посебно не наставници.

(уторак, 20. авг 2019, 10:09) - anonymous [нерегистровани]

@Tablete, mobilni i sl

Vi definitivno onda ne poznajete danasnju omladinu jer to sto ste naveli nije tacno. To sto to deca rade u gradskim prevozima ili u slobodno vreme kad su kod kuce ne znaci da to rade stalno. Sto se tice vezivanja dece u busevima, ne znam kako ce se to kontrolisati - da li ce autobuse zaustavljati saobracajna policija i proveravati, jer bez nacina kontrolisanja nema nista.

(уторак, 20. авг 2019, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

@Sigurnosni pojas

Не мораш да будеш детаљиста, у нормалном разговору употребљава се стандардан израз “вежите се” и зна се да се мисли на стављање сигурносних појасева, српски језик воли скраћенице.

(уторак, 20. авг 2019, 05:43) - Drmr [нерегистровани]

Sigurnosni pojas

Niko nikog ne vezuje u putnickom vozilu,bio to automobil,kombi ili autobus,vec se osigurava sigurnosnim pojasem,od kojeg se lako oslobadja u slucaju da zatreba.

(уторак, 20. авг 2019, 04:20) - anonymous [нерегистровани]

Ej

Ova vest ce biti zaboravljena za 5 dana jer od toga nema nista.

(уторак, 20. авг 2019, 00:18) - anonymous [нерегистровани]

Tablete, mobilni i sl

Danas je daleko lakse kontrolisati decu u autobusu nego pre 30 godina, sva deca cim sednu u autobus nabiju slusalice u usi i slusaju muziku sa svojih mobilnih telefona ili se igraju sa Ipad i sl.
Danasnja deca vise ne govore izmedju sebe nego salju poruke pa makar sedeli jedno pored drugog, cak i u kaficu sede, cute, igraju se sa mobilnim i odu kuci a da se nisu ni ispricali.
Ona nece ni da primere da su se vezala pojasom pa nece ni da im smeta:)

(понедељак, 19. авг 2019, 23:33) - anonymous [нерегистровани]

@Ekskurzija

Замисли ту твоју у журку у аутобусу на аутопуту при брзини од 100км на сат и наглог кочења или не дај боже несреће, јел си замислио?

Сада замисли возача и његову одговорност коју има према путницима а они праве журку при брзини од 100км на сат, замисли шта му пролази кроз главу јер је професионалац и зна могуће последице.
Мој Милоше, у твоје (и моје) време се радило свашта (и пушило у аутобусу) али ово су друга времена па се према временима треба прилагођавати и понашати, као што раде свуда у свету.

(понедељак, 19. авг 2019, 23:20) - anonymous [нерегистровани]

@Pojas

Наставниче, јел ти дозвољаваш твоме детету да се не веже када возиш?
Ако је одговор “не дозвољавам” зашто би дозволио мом детету да се не веже ако бих ти га поверио да га водиш на екскурзију?!

(понедељак, 19. авг 2019, 23:14) - Milos [нерегистровани]

Ekskurzija

Ima da izgledaju kao teletabisi u autobusu. U moje vreme je jedan od najlepsih dozivljaja bio upravo u autobusu, takoreci zurka bude dok se putuje. Jadna li su danasnja deca i to kako oni prozivljavaju svoje detinjstvo.

(понедељак, 19. авг 2019, 23:13) - anonymous [нерегистровани]

@Pojas

Па наставниче који је Твој посао и зашта си плаћен? Јел би Ти да неко други ради твој посао?
Родитењи шаљу децу на ексурзије са наставницима, и очекују да им деца оду безбедно и врате се безбедно а школа и наставници имају одговорност, у супротном немојте организовати ексурзије.
Ако не можеш да контролишеш децу и немаш ауторитет промени занимање. Ти наставниче седиш у аутобусу са децом, то је као да су у твом разреду на часу, да ли смеју да се пењу на столице, окрећу се наопако и причају са онима иза за време часа.