Зашто се уводи једносменски рад у школама

Почетак нове школске године обележиће и пилот-пројекат обогаћеног једносменског рада. За сада ће се настава одвијати у једној смени у 204 основне школе и 111 издвојених одељења у Србији. Овакав концепт омогућиће садржајнији боравак у школи, од којег ће користи имати ђаци, родитељи и просветни радници.

Пре три године адаптацијом старе школске зграде у Косјерићу, Основна школа "Мито Игумановић" испунила је захтев родитеља за рад у једној смени.

Нови обогаћени једносменски рад, као пилот-пројекат Министарства просвете реализоваће само у једном издвојеном одељењу.

"Активности везане за енглески језик, неке спортске активности, затим једну активност коју смо назвали 'филм и фотографија' и још неколико активности у зависности од интересовања ученика, односно њихових родитеља", каже директор те школе Милован Јоксимовић.

Свака школа имаће на располагању да изабере садржаје, од спорта, предузетништва, до стицања одређених лиценци.

Лазар Чикириз, директор ОШ "Бранислав Петровић" из Слатине, истиче да ће увести савремени плес или радионице драме, док директорка школе "Сава Ковачевић" из Михајловца Биљана Тодоровић наводи да ће увести радионице о толеранцији, злоупотреби дрога и радионице које се односе на сређивање школског дворишта.

Педагог Наташа Вујадиновић из михајловачке школе каже да ће радити на развијању компетенција код ученика, које ће им помоћи да знања примене у свакодневном животу.

Директор ОШ "Алекса Дејовић" из Севојна Владе Живановић сматра да ће пилот-пројекат омогућити да се пронађе најбољи модел.

Тек тада ће, као и у развијеним европским земљама, овај начин рада моћи да се примени у свим школама у Србији. Међутим, у неким школама кажу да нису упознати са пилот-пројектом.

"Сваки шраф на механизму просвете је добро зарђао. За шта год да се ухватите ништа вам није остављено да ваља, па одатле да кренете. Све морате да почнете од назад. Сви су добили информације. Ко је био спреман на време, те је кренуо", рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

У школама у којима се настава већ одржава у једној смени, лакше ће се прилагодити обогаћеном концепту рада. За оне који раде у две смене предстоји прилагођавање, како би механизам просвете у Србији био подмазан као у Европској унији.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 30. авг 2019, 21:27) - Ivana [нерегистровани]

Корисно

Обогаћен једносменски рад неће бити обавезан за ученике. Школа нуди различите активности и ученици могу похађати радионице које су им интересантне. Тако да ученици, могу остати а и не морају, могу посећивати неке а неке не. Ужина (ручак) за ученике ће бити обезбеђен. Нико ничим није условљен и из тог разлога не разумем толике осуде пилот-пројкета. Успешеност пројката зависиће од организације и креативности кадра који је задужен за реализацију активности.

(петак, 23. авг 2019, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

Филозофија

Све је ово подигнуто на ниво неке велике филозофије а суштина је врло једноставна и сурова:школе немају деце за две смене, празне су, села су нам празна а и они мањи назови "градови".Цела Србија се преселила у Београд и Нови Сад а остало је туга и јад.Иначе, целодневни боравак у школи је западни концепт а идеја је да деца буду "збринута" док су родитељи цео дан на послу.Последице би могле да буду погубне обзиром да је одавно доказано да деца недостатак родитељске пажње покушавају да надоместе скретањем пажње себе а то чине повећањем агресивности и деликвентним понашањем.Школски план и програм је посебна прича и њега не треба коментарисати а свака реформа се своди на премештање наставних лекција из једног разреда у други и тако у круг.Просветни радници никада нису више писали и ишли на семинаре а били мање цењени и поштовани у друштву и од деце, док су деца све мање заинтересована за школу и њене садржаје.

(петак, 23. авг 2019, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Katastrofa

Ako uopste vise ima iole inteligencije i zdravog razuma u Srbiji ove ce biti zabranjeno.Mi idemo po svetu i nasa deca doslovce samаraju takozvane "napredne zapdne djake" po raznoraznim takmicenjima u znanju, ali mi smo ti koji treba da prihvatimo njihov sistem obrazovanja?!Skola u dve smene je razlog zasto su nasa deca obrazovanija i steknu siri obim kompetencija (profesionalnih, a i onih cisto ljudskih).Kada je dete bez ikakve potrebe ceo dan u skoli, to jednostavno zanemaruje bilo kakve vanskolske aktivnosti. Kad bi Novak Djokovic trenirao tenis da je sedeo svaki dan u skoli od 8 do 4 popodne???Da ne govorimo o kvalitetu koncentracije nakon 5. sata provedenog u skoli! Jednosmeni sistem skolovanju su izmislili imperialisti da naprave sto zatupljeniju i manje kompetentnu populaciju, jer takva im i treba....Takva populacija se namanje buni na njihove lopovluke i nepravdu;) Ako vam je stalo do vase dece i do Srbije, roditelji ne dozvolite ovo!

(петак, 23. авг 2019, 10:07) - Боки [нерегистровани]

Капацитет

Па зар није двосменски (негде и тро) уведен због немогућности школе да прими све своје ђаке у једном? Мало збуњује текст... мислим да се говори о три различита проблема, капацитету, секцијама и зарђалости система?
За почетак смањите књижурине, убијате децу гомилом података које не разумеју и заборављају чим се окрену. Торбе им као за десант у Нормандију...

(петак, 23. авг 2019, 09:19) - Brank Matic [нерегистровани]

неразумљиво

Текст нам је дао преглед планираних активности и жеља...нема јасног одговора зашто је једносменски рад бољи.... у неким школама једноставно нема места за сву децу у једној смени...
иначе вероватно је здравије да се иде стално ујутро у школу...али и поређење са зарђалим шрафовима и подмазаним механизмом тамо негде у ЕУ школама...чиста пропаганда...зашто не истражујете??

(петак, 23. авг 2019, 08:38) - anonymous [нерегистровани]

Diktat

Da li moramo sve da razbucamo da bi se dodvorili Evropi? Ne gnjavite decu!Dobrovoljno borave u skoli.Ponudite dodatne sadrzaje koje mogu da biraju ali po zelji i sklonostima.Da li postoji bilo koja studija o „stetnosti“ smenskog rada u skolama i kako smo svi mi to osteceni? I gde da se smeste sva deca za jednosmenski rad?