Нова буџетска линија за оснаживање на "Шангајској листи"

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић најавио је да ће од новембра бити формирана посебна буџетска линија за "оснаживање Шангајске листе", односно за побољшање положаја српских универзитета на тој најпрестижнијој листи рангирања високошколских установа у свету.

Шарчевић је новинарима у Председништву Србије, после сусрета председника Вучића са математичарем Стојаном Раденовићем, а коме је присуствовао и министар финансија Синиша Мали, казао да ће се посебна линија формирати приликом израде редовног ребаланса републичког буџета.

"Имаћемо посебну буџетску линију за оснаживање 'Шангајске листе', односно радова на листи цитираности и неће постојати ''центри моћи''. Нову буџетску линију ће Универзитет моћи да користи под условима које договоримо. То значи да ће неко ко ради у иностранству такође моћи да објављује радове преко Београдског универзитета", рекао је Шарчевић.

Он је најавио да ће се с ректорком БУ Иванком Поповић видети већ идуће седмице тим поводом.

Шарчевић је казао и да је професора Раденовића позвао да својим знањем и искуством допринесе и буде део тима на изради Стратегије науке и образовања која се ради за период 2020-2030.

Подсетио је и да је Скупштина Србије усвојила Закон о фонду за науку и Закон о науци и истраживањима, те да је научницима омогућено да имају сигурна примања.

Када је реч о цитираности научника, Шарчевић је навео да их има у области математике и медицине, али и да би требало да их буде више из друштвених наука.

"Више пута сам изјавио да улазимо у 5.0 револуцију, а то је филозофска револуција друштвених наука које мењају свест", рекао је Шарчевић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 25. авг 2019, 13:29) - DAN [нерегистровани]

Odgovor

Ovde nije ni pomenuta saradnja privrede i nauke koja je ključ za profitne inovacije !! Samo objavljivanje je davanje ideja drugima a nema koristi !! Mnogi objavljeni radoviu svetu su prethodno patentirani ili daju suviše malo da bi bili "ukradeni". Država mora da pomogne ovu saradnju i da pomogne Međunarodno patentiranje naučnih inovacija. Posebno važno kod tehničko-tehnoloških nauka koje vuku svet i kod koji je važno ulaganje u često skupu opremu.