Шта све има у Врањској бањи

Са водом најтоплијом у Европи Врањска бања је и ове сезоне, интересантна туристима из земље и иностранства. Капацитети су скоро пупуњени, а у Бујановачкој бањи, летња сезона је почела тек овог месеца, јер је гостију било мало.

Богата је бања природним лепотама, боровом шумом, топлом водом. Њена лековита својства привлаче госте из свих крајева Србије и бивших југословенских република.

"Мене привлачи пре свега, бања, вода, блато, пријатно осоље", каже Павле Огњановић из Голупца.

Крстана Николић из Футога каже да двадесет и једну годину долази у бању. "Ја сам настрадала, и дошла сам са штапом, два дана носила и бацила", испричала је она.

Укупни смештајни капацитети су 200 кревета у Специјалној болници и приватном смештају, а попуњено је скоро све.

"Ми имамо 119 лежајева на располагању, ево данас имамо 100 гостију. Сваким даном се тражи лежај више, соба више", рекла је Слађана Стошић, директор Специјалне болнице у Врањској бањи.

Вода у Врањској бањи је најтоплија у Европи, лековита, високоалкална, сумпорна, минерална. Слична својства има и вода у Бујановачкој бањи, која се налази на 25 километара одавде. Поред воде, лековити су и блато и гас.

Лековито блато, гас угљен диоксид и термоминерална вода помажу пацијентима са разним обољењима.

"Реуматска обољења, неуролошка обољења, стања после повреда, гинеколошка обољења, кожна обољења. Стварно има широк спектар дејства", каже Сузана Пешић, физиотерапеут.

У Бујановачкој бањи кажу да је сезона почела тек овог месеца, на почетку је било мало гостију. Тренутно је попуњено 70 одсто капацитета, а доста гостију се лечи и амбулантно и Срби, Албанци и Македонци.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 25. авг 2019, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Pitanje

Sta cemo sa tim sto vam za banje u Srbiji treba vise novca nego da odete na letovanje u Grckoj na primer? Trebalo bi se pozabaviti tim problemom!

(недеља, 25. авг 2019, 11:06) - Vladimir [нерегистровани]

Samo pitam

Koristim priliku da pitam kada će biti rekonstrukcija hotela "Promaja" u Vranjskoj Banji? Sramota da najtopliju banju u Evropi krasi građevina koja podseća na bombardovani Generalštab. I kada će biti obnova staklenika? Tu bi moglo i južno voće da se uzgaja zbog toplote vode, ali se uopšte ne koristi ta prednost. Zapravo, čitava oblast bi mogla zimi da ima toplovodnu mrežu zahvaljujući ovoj vodi, čime bi se smanjilo korišćenje drveta za loženje u zimskom periodu.
I još jedno pitanje, isključenje Prevalac je jako bitno napraviti, pogotovo što je blizu put koji vodi na Besnu Kobilu, buduće veliko skijalište (vrh je 1900 metara nadmorske visine), i smatram da ukoliko se želi razvoj juga Srbije, treba omogućiti ljudima bolje uslove života, privlačenje turista boljim sadržajima, i naravno, osnivanje udruženja malih poljoprivrednika.
Pozdrav.

(недеља, 25. авг 2019, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Dobre Banje

Dobar tekst o Banjama i lepotama ali znali neko cenu sa tim uslugama, pa bih i ja posetio te korisne i lijepe prirodne lepote ….