Скоцкавање Трга Републике

Коцке на Тргу су само последњи у низу пропуста у великим реконструкцијама. Било је најава да ће се направити спискови фирми које због пропуста неће моћи да учествују на тендерима, али то није постала пракса. С друге стране, у развијеним земљама грађевинци су израчунали да би нешто било урађено за три месеца, потребно је припремати се три године.

Звучно име извођача. "Штрабаг", за цену за коју се тешко може рећи да је била испод тржишне, надзор од стране Градске дирекције за изградњу а опет резултат такав да само неколико дана по отварању на Тргу републике десетине радника преслажу камене коцке јер је било готово немогуће кретање возила а поготово пешака или бициклиста.

Град кривицу прписује извођачу и тврди да ће сви радови бити изведени о његовом трошку.

"Рецимо за Трг републике банкарска гаранција траје три године. То значи да за три године шта год да се деси на Тргу извођач мора да поправи о свом трошку", тврди заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Проблеми на Тргу нажалост нису једини јер било је пропуста при реконструкцији улице Војводе Степе. Годину дана је трајало отклањане пропуста на Славији. Накнадно се радило и у Рузвелтовој улици.

Град расписује стотине јавних набаваки вредне десетина милона евра. Закон предвиђа да предност при склапању уговора имају они који понуде најнижу цену. Врло често се испостави да то што је јефтино на крају кошта много више и да је квалитет урађеног лош.

Било је најава да ће се направити спискови фирми кпоје због пропуста неће моћи да учествују на тендерима, али то није постала пракса.

"Имали смо једно предузеће које је до пре две године учествовало на тендерима у Београду и увек достављало најнижу цену. И сви смо знали да та цена није реална, али напросто по закону сте морали да им дате посао. Ја мислим да цена не може да буде критеријум и у том смислу ћемо предлагати и измене Закона о јавним набавкама јер цена не би требало да буде више од 60-70 одсто критеријума", сматра Весић.

Извођачи радова притснути роковима често су принуђени да ангажују мање фирме као подизвођаче који немају ни капацитете ни знања да посао ураде квалитетно. Ако томе додамо и жељу да се оствари додатни приход често се ради по принципу да се посао уради а недостаке ћемо отклањати ако баш мора.

"А не сада из неког политичког маркетинга мора два месеца пре рока да се преда, а где је надзор који је видео шта је урађено и како је лош материјал уграђен, а није реаговао. Требао је да спречи отварање све док се недостаци не отклоне. Онда би можда било кашњење, али не би дошли у ситуацију да сада мора поново да се ради и да је питање ко ће то сада да плати", каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Родић пита и да ли је гаранција коју је извођач дао толико валидна да може све трошкове да покрије. 

Увек може доћи до проблема приликом великих грађевинскг радова, али у развијеним земљама пројектовање и припреме, кажу стручњаци трају неколико година и чине 50 посто посла, док извођење радова траје неколко месеци. И код нас би било много мање проблема када би примењивали сличне принципе.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(уторак, 17. сеп 2019, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

Јавне набавке

Не треба тражити узрок проблема у закону, већ у примени закона. Најпре, од огромне вежаности је како се прецизира тендерска документација, који су захтеви према извођачима и друго. Закон и сада дозвољава да се успоставе критеријуми за оцену најповољније понуде и да то не мора да буде само цена. На тендеру, ако понуђачи могу да испуне све, прецизно дефинисане захтеве, тек онда је цена одлучујући фактор. Затим, ту је надзор, као најважнија карика у целом процесу. Они су најодговорнији за контролу изведених радова, а према пројектној и тендерској документацији.

(уторак, 17. сеп 2019, 08:43) - anonymous [нерегистровани]

Kocke

Nije mi jasno da moze izvodjac biti kriv i to na kraju posla a gde su bili nadzorni organi da odmah vide ako su kocke okrenute ,,naopako''sto sumnjam..pre bih rekao da su takve izabrane zbog nekog fazona imitacije kamena a ne razmisljajuci da tu treba i trotineti da se voze

(уторак, 17. сеп 2019, 08:20) - bojan [нерегистровани]

glupost do gluposti

Kocke su bile jedino što je valjalo na tgu jer su usporavale saobraćaj, zato su i postavljene a sada ćete dobiti brži saobraćaj motornih vozila tako da nije jasno zašto je uopšte rađena rekonstrukcija. Pešaci su imali svoje koridore. Ne rade se trgovi da prednostimaju mortna vozila a pogotovo motori ili ko se već zalio.

(уторак, 17. сеп 2019, 08:16) - anonymous [нерегистровани]

Još najmanje 3 meseca radova

Okretanje i ponovno postavljanje kocki, neće biti završeno za 30-40 dana, već neće biti završeno ni za 3 meseca.

(уторак, 17. сеп 2019, 06:30) - anonymous [нерегистровани]

Sad je kriv izvodjac?

...slatko spinovanje na izvodjaca radova, naravno. A "strucnjaci-poznavaoci" koji su narucili i odobrili projekat i materijale ce ostati zasticeni.
Recite realno, ko je blesav da radi mimo ugovorenog projekta i na svoju ruku - na svoju stetu?!? Ma dajte ljudi..

(уторак, 17. сеп 2019, 02:39) - Službenik za javne nabavke [нерегистровани]

Od kada je to cena jedini kriterijum?

Zakon predviđa da kriterijume određuje naručilac radova.
A on može da bira između cene i distema sa ponderima gde će posao dobiti onaj ko ima najviše pondera tj. bodova i gde će cena predstavljati samo jedan od kroterijuma tj nositi određeni broj bodova.
Ostalo mogu biti dužina garancije, kvalitet materijala i sl.
Dakle uvek se može birati između cene i kvaliteta treba damo tako odlučiti prilikom raspisivanja nabavke.
Jedino što zakon zahteva je da prednost (ali samo prednost ukoliko ispunjavaju ostsle usluge) ima ponuđač koji koristi domaće materijale, naravno ukoliko je korišćene domaćih materijala i proizvoda moguće, bez obzira da li se radi o domaćem ili stranom ponuđivaču.

(понедељак, 16. сеп 2019, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

Bitan je projekat

Kada bi drzava Srbija uvela adekvatnu cenu za izradu tehnicke dokumentacije bilo bi mnogo manje propusta u izvodjenju. Medjutim, neznalice misle da svako zna da projektuje i podcenjuju inzenjere specificnih struka. Tako se i vraca, na zalost gradjanima. Zasto se stalno oglasava Vesic?! Gde je Gradonacelnik Beograda? Njega je narod izabrao a ne Vesica.

(понедељак, 16. сеп 2019, 22:29) - Markovljev [нерегистровани]

Nadzor

Interesuje me kakve ce biti sankcije za nadzor koji je to sve morao da resi na vremeva ne da se uradi ceo Trg, pompezno proslavimo zavrsetak dva meseca ranije a onda dva dana posle, sve Jovo nanovo i to mora da utvrdi gradski menadzer koji ne mora ni da bude gradjevinac. Operativa koja je bila pojam u svetu danas nepostoji a radove nam izvode nase firmice pod pompeznim imenima zapadnih firmi. Pa zar smo dotle dosli.

(понедељак, 16. сеп 2019, 22:09) - Сава [нерегистровани]

Добро је рекао

Господин је добро рекао, односно питао. Шта је са органом који врши контролу? Шта је уопште дужност градске власти? Да изабере најјефтинијег извођача? То данас може и апликација на телефону.

(понедељак, 16. сеп 2019, 21:27) - anonymous [нерегистровани]

Gde je bila kontrola ?

Da li je bio neki nadzor tokom radova, ili je bilo teskih propusta sa te strane pa Vesic nekog stiti ?