Игор Јурић: Безбедност деце на првом месту

Ускоро почиње примена доживотне казне затвора за убице деце и трудница. Полемика, међутим, и даље има. Игор Јурић наводи за РТС да безбеност деце мора бити најважнија ствар у Србији и да се по том питању уради много више него у претходним годинама.

Безбедност деце, последице насиља и превенција биће тема и следеће седмице. 27. септембра, наиме, одржава се четврта стручна конференција на ту тему. 

Биће то, између осталог, прилика да се направи резиме, шта је урађено у претходној години. И један од резултата, јесте измена кривичног закона, то јест увођење доживотног затвора за убице деце и трудница. 

Представник организатора "Фондације Тијана Јурић", Игор Јурић сматра да је велики успех што су као организација успели да покрену једну такву иницијативу и утичу на власт да се уведе таква казна.

"Оно што је за мене лично битно јесте то што и после увођења измене законика нисмо стали", рекао је Јурић гостујући у Јутрањем програму РТС-а.

Указује даје било је притисака и да су неке ствари тешко поднели.

"Знам да је понета жалба на уставност ове одлуке, ми смо потпуно спремни као организација.  Желимо да у Србији функционише све по закону, да закон буде једнак за све. Чекамо каква ће бити одлука Уставног суда", рекао је Јурић.

Уколико она буде повољна за нас, ми ћемо само доказати оно што смо радили, а уколико Уставни суд одлучи другачије, ми смо спремни да уложимо жалбу са свим аргументима, рекао је Јурић.

Према његовим речима, полемике увек има, али безбедност деце мора бити на првом месту.  

"Ја се надам да смо као друштво сагласни да безбеност деце мора бити најважнија ствар у овој земљи, да морамо да урадимо много више", истакао је Јурић.

Додаје да на стручну конфренцију доводе најстручније људе који могу да говоре о вршњачком насиљу, о суициду код деце и младих, о потрагама за несталом децом и то је оно што Фондација ради.

Указује да Фонадација није ту само да би тражила пооштравање казни, она ради на превентиви да се не би десиле ствари које се сада дешавају по школама, као оно што се десило Тијани и другој деци.

"С обзиром на то да је тема вршњачко насиље фокусирали смо се на регион, јер чини ми се имамо исти проблем", рекао је Јурић.

Каже да је недавно у Загребу посетио поликлинку против насиља над децом у којој раде изузетно стручни људи, где родитељи могу потражити помоћ када имају проблем.

Напомиње да у Хрватској такође постоји вршњачко насиље, али у много мањој мери него у Србији.

"Д", рекао је Јурић.

број коментара 0 Пошаљи коментар