Министарство просвете: Случајеви вршњачког насиља десили су се после наставе

Министарство просвете је саопштило да су се у медијима, након насиља у средњој школи у Барајеву, појавиле информације о још неколико случајева вршњачког насиља. Министарство истиче да се ти случајеви нису догодили у школском амбијенту и за време школских активности.

У саопштењу Министарства просвете се наводи да су медији у школски контекст ставили ситуације вршњачког насиља које су се догодиле после наставе и изван просторија школа као у случају ОШ "Бранко Радичевић" (Велика Моштаница), ОШ "Јефимија" и "Прва Обреновачка основна школа" у Обреновцу, као и вршњачко насиље које се догодило у вечерњим часовима у Земуну.

 

"У поменуте случаје школе су се укључиле пружајући потребну подршку, иако не сносе одговорност за понашање ученика које се догађа у периоду када су искључиво одговорни родитељи и када превасходно поступају друге надлежне службе и институције (полиција, центар за социјални рад)", саопштило је Министарство.

Превентивни програми и интервенције, истичу у Министарству, могу имати ефекта само уз укучивање родитеља и служби које пружају подршку породици.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, како наводе, подржава колеге које посвећено предузимају потребне активности у заштити деце и ученика од насиља, чак и када се насиље не догађа у време реализације наставе и школских активности.

Потенцирајући одговорност образовног система у свим ситуацијама које укључују децу школског узраста медији као креатори јавног мњења имају пуну одговорност приликом сензационалистичког и нетачног објављивања вести и информација.

"Било би изузетно корисно да се у јавном простору више пажње посвети позитивним примерима међувршњачких односа, активностима деце и младих као и њиховим успесима, будући да превенција насиља почива и на јачању и промоцији просоцијалних модела понашања", закључује се у саопштењу.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 21. сеп 2019, 15:57) - anonymous [нерегистровани]

Kazne

Kaznite drakonski i te male siledzije i njihove roditelje, ako treba da idu u zatvor na godinu dana neka idu. Drugacije ocito ne mogu shvatiti, jer ima ljudi koji su stvarno nerazumni i za pocetak kod takvih samo ozbiljne kazne pomazu, kako bi se koliko toliko urazumili. Onda ce vrlo brzo promeniti stavove i ponasanje i urazumiti se. Tek posle toga ukljucite socijalne radnike i pedagoge da ih edukuju i da im objasne kako se treba civilizovano ophoditi prema drugim ljudima i kako generalno treba civilizovano ziveti. Za svakoga ko ima vise od deset godina treba da je prirodno da stvari resava razumno, u prijateljskom duhu, na fer i korektan nacin za obe strane, a bez tuca i nasilja. Sve ostalo je cisto bezumlje sa katastrofalnim posledicama, sto se preventivno mora najstroze sankcionisati.

(субота, 21. сеп 2019, 13:50) - advokat [нерегистровани]

odgovornost

Ja znam da istina stvarno jako boli. Znam da su svi ucenici osigurani za vreme skole ( od kuce do skole) .Kao i vi.

(субота, 21. сеп 2019, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

E onda u redu

Ako je vama bitno da je bilo posle nastave, onda u redu.