Сигурно знате имена бар две старлете, а знате ли име неког младог научника?

Научници су најумнији део друштва, али немају ни богатство ни славу. У другом су плану у односу на ријалити звезде, старлете, политичаре, певаче, који су преплавили медије и друштвене мреже.

Јелена Иванчић, ученица четврте године Математичке гимназије, најбоља је млада математичарка Европе, освојила је преко 20 медаља на такмичењима у земљи и свету.

Иако би млади попут ње имали много тога да кажу, медијски простор углавном добију тек када освоје награду и то најчешће не оде даље од вести и кратких изјава. Нису довољно заступљене ни теме којима се научници баве.

"Могло би стварно више да буде, на пример, на српском језику емисија о нашим научницима, не мора само о научницима, може о неким дизајнерима, било коме ко је урадио нешто. Да само покрену сваког ко то гледа, да им буде занимљиво, да буде нешто што је продуктивно. Мени лично није битно много да имам новца и славе, него само да радим оно што волим", каже Иванчићева.

"Прајмтајм" за науку

У науци нема великих пара – научнике покреће решавање проблема, уживање у откривању новог, дружење са интелектуалцима, путовања, каже потпредседник Српске академије наука и уметности.

Сматра да би у промоцији науке, па и младих, помогло успостављање националне награде за научна остварења, што је, наводи, предложено ресорном министарству.

Медији са националном фреквенцијом требало би да свакодневно емитују кратке вести из науке, а малобројне емисије о томе да добију боље термине.

"Код нас све друго је важније, нарочито је важно оно што је дневна политика у односу на све остало и то гуши све, та опседнутост политичара да буду стално у првом плану гуши све друге ствари које би могле да се нађу на телевизији и онда се после пуштају ти забавни програми да се народ релаксира после тога. То доноси велику штету, јер ви фактички немате праве информације о томе шта се дешава у земљи, који су проблеми тих младих људи", сматра Зоран Поповић, потпредседник Српске академије наука и уметности.

Науку приближити грађанима 

Млади научници се, каже социолог, труде да прилагоде своје обраћање јавности и тако буду прихватљиви за медије. Међутим, медији су углавном окренули леђа едукативној улози и форсирају забаву због гледаности.

"Ако ви не финансирате научни програм на том медију, већ му кажете да он мора искључиво да се базира на тржишној утакмици, онда ће и садржаји које ће он пласирати бити искључиво у функцији те комерцијализације без икаквог интереса да ли је то добро и здраво за публику. Примат имају људи који су негде на друштвеној маргини и морал и моралност им нису у првом плану, али добијају један неумерено велики простор у нашим медијима", истиче социолог Далибор Петровић.

Научнике, истраживаче, сматрају стручњаци, треба приближити грађанима, објаснити им да су управо они ти који земљу могу да воде напред својим знањем, талентом, радом, достигнућима.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. окт 2019, 11:05) - anonymous [нерегистровани]

Nauka

Osvajanje nagrade na nekom takmicenju vas ne cini naucnikom.
Nauka je kada objavite nesto novo. Dakle radovi, projekti, a ne srednjoskolska takmicenja.

(четвртак, 17. окт 2019, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

Mediji

Vi kao mediji ste krivi za sve ovo

(четвртак, 17. окт 2019, 09:04) - Mile Damjanovic [нерегистровани]

Bravo

Svaka čast na temi.. Ali nije Problem u gledaocima i publici... Već u medijima koji nas truju Tim stvarima... Jer danas gledalac, čitalac itd i Nema prevelik izbor, ustvari je primoran da upija pkasiranu malogradjanštinu koja mi se na silu servira...

(четвртак, 17. окт 2019, 08:56) - Nenad [нерегистровани]

Znanje

Odlican prilog, podrska za sve mlade naucnike i ljude koji se bore da pokazu da u ovoj zemlji jos uvek ima onih koji se zalazu za prave vrednosti.

(четвртак, 17. окт 2019, 08:34) - anonymous [нерегистровани]

Sigurno znate...

Da su skoro sve novine pune vesti i clanaka o starletama, kao i internet portali.
Jeste li pokusali da pronadjete neki clanak o tim nepoznatim naucnicima?

(четвртак, 17. окт 2019, 07:06) - anonymous [нерегистровани]

Тако је

Да, тако је. Уведите једну рубрику на ту тему. А читаоци нека подрже и нека се укључе својим коментарима. Проблем је што су истински значајни и вредни људи скромни, њима публицитет не прија, не зову новинаре да се похвале својим успесима као што то чине неки други.

(четвртак, 17. окт 2019, 06:34) - Ђорђе Јовановић [нерегистровани]

браво за чланак

свака вам част за овај чланак...надам се да ће га неко и из Владе прочитати и потрудити се да сходно законима што више стимулишу памет,младе и праве вредности али упоредо и да спрече генетске дегенеративне мутације дела нације која прати ријалитије које промовишу чак и врло тешко насиље...очистимо медије од насиља и смећа...више времена за памет,младе и позитивне вредности друштва и нације.

(четвртак, 17. окт 2019, 06:09) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Ne

znam sta je to "starleta".