Министарство културе осуђује притиске на медије

Србија не сме да постане земља у којој се политички ставови и уверења изражавају на начин супротан закону, јавном реду и општем интересу, поручују из Министарства културе и информисања. Осуђују убацивање претећих летака у двориште Н1 телевизије и позивају да се актери тог чина, и њихови налогодавци, ухапсе и казне. Наглашавају и да је, недопустиво да демонстранти у оквиру протеста "1 од 5 милиона" сваке суботе на зграду РТС-а лепе плакате, фарбају врата и на тај начин врше притисак на запослене у Јавном сервису.

Министарство културе и информисања оцењује да је убацивање претећих летака у двориште Н1 телевизије несумњиво угрожавање безбедности новинара те медијске куће.

Позивају да се актери тог чина, као и њихови налогодавци, ухапсе и примерено казне.

"Притисци на новинаре су непримерени и за сваку осуду у сваком демократском друштву и зато се с правом очекује да полиција и тужилаштво, у које Министарство има апсолутно поверење, учини све да се актери овог чина, као и њихови налогодавци, приведу правди и примерено казне", наводи се у саопштењу.

Министарство наглашава и да је, такође, недопустиво да демонстранти у оквиру протеста "1 од 5 милиона" сваке суботе обилазе зграду Радио-телевизије Србије на коју лепе плакате, фарбају врата и слично, чиме врше притисак на запослене у Јавном сервису.

Због тога, уз осуду таквих поступака, Министарство културе и информисања, подсећа целокупно друштво да мора озбиљније да приступи проблему напада и притисака на медијске раднике.

"Министарство се апсолутно залаже за слободан проток информација, слободу мишљења и говора, док то не угрожава било ког грађанина Србије", наводи се у саопштењу.

број коментара 0 Пошаљи коментар