Заваривачи су тражени, али бирају да оду из Србије

Најтраженији кадар у металској индустрији су заваривачи. Они се убрајају у раднике који брже долазе до посла, али и у оне који одлазе из Србије у потрази за већом зарадом. Велики пројекти попут изградње "Турског тока" показују да су наши заваривачи тражени, али и добро плаћени.

Непотребно запостављени последњих година, заваривачи поново добијају шансу на тржишту рада. Потражња за вариоцима не јењава, али још их нема довољно.

Како би спречили одлазак радника, домаће, али и стране фирме у Србији повећавају зараде. Јапанска фабрика за производњу расхладних уређаја и опреме, Мајекава СРБ у Смедереву, вреднује квалитет српског вариоца.

"Нажалост, сами заваривачи, бравари, механичари, напуштају нашу земљу због мањих платежних способности. У овој фирми није тако, не могу баш да вам кажем колика је плата, али смо врло задовољни", каже радник Иван Мишић.

Курсеви за завариваче, један су од начина да се усаврши занат. Обука траје око три месеца, а у склопу ње, полазници пролазе кроз теоријски и практични део, након чека добијају сертификат.

У Институту "Гоша" истичу да примат дају практичном делу, као и да овај посао није нимало лак. За изградњу великих пројеката, попут "Турског тока", кажу, потребна је врхунска обука и искуство радника.

Добра перспектива заваривача 

Мирко Личина, директор Института "Гоша", каже да је заваривање веома тражено занимање и да је перспектива тог занимања јако добра.

"У будућности, односно већ сада, мислим да су солидно плаћени. Заваривач, да би био квалитетан, мора да буде добро обучен и да буде са великим искуством у овој области. Пројекат 'Турски ток' и слични њему захтевају веома искусног заваривача и сигурно да на такве послове не може да дође почетник", каже Личина.

На обуку за заваривача пријављује се све више младих. Деветнаестогодишњи Војин Цветковић из Смедерева нада се да ће наћи посао у струци.

"Занимљиво је, пре свега је поштен посао и најтраженији је посао, а и зато што ми се свиђа", каже полазник обуке Војин Цветковић. 

Недостатак заваривача у Србији може да се реши адекватнијим школовањем и чешћом праксом, али и повећањем цене рада.

"Потребно је да се подигне ниво знања у школама, ми смо радили на подизању знања у средњим школама, имали смо позитивне ефекте, али треба још да се ради на томе. По мом мишљењу, требало би да почну раније, да би што пре почели да заварују", каже Милан Проколаб, помоћник директора за образовање са Института "Гоша".

Мирко Личина додаје да наше фирме имају много проблема са одливом једног од најтраженијих профила – заваривачи.

"Али постоји могућност да сталном едукацијом освежавамо нови кадар и са побољшаним условима и повећаним платама, сигурно ће се људи определити да остану у нашој земљи", каже Мирко Личина.

"Турски ток" и слични пројекти, али и најављено покретање фабрике шинских возила "Гоша", може да буде мотив да се српски радници који раде у земљама западне и источне Европе врате у Србију.

То је прилика да Србија поново постане земља мајстора, каква је некада била.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 17. нов 2019, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Da da

Nas privatnik zavarivaca placa izmedju 40 i 60000dinara. Mislite da je to dovoljno. Nije. Zato i odlaze i zavarivaci i vozaci i armiraci i tesari i ostali majstori. Dok nas gazda ne shvatinda on nedaje platu majstoru, vec majstor zaradjuje i za gazdu, i njegovu zenu, decu i jahtu i besan auto, to ce biti tako.

(недеља, 17. нов 2019, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

hajde malo realno

Ljudi odlaze zbog slabih novcanih primanja ovde. To je sustina. A vi slobodno i dalje na sva usta navodite nase "uspehe". I obecavajte 500 evra !! Da li je to moguce !!! Nas ce da ugusi natalitet,bedne plate,odlazak radnika i obrazovanih. Ostace samo politicari koji ce i dalje samo da hvale. Briga njih za sve ovo.