"Ружна си, дебела краво"

Ако сте кликнули да бисте прочитали нови трач из света познатих, на погрешном сте месту. А ако читате до краја, можда сазнате са каквим се све насиљем суочавају ваше ћерке или сестре. Брутално је, и учестало.

Душан је листао Тамарине фотографије на Инстаграму и решио да јој пусти поруку. Кратко су се дописивали, пре него што ју је питао да се виде. Све то су пратили ласцивни коментари.

Тамара је његову поруку "seen-овала" (игнорисала). Вероватно већ слутите колико га је то разбеснело. Толико, да ју је Душан сутрадан сачекао у школи разјарен. Претње, увреде...

Насиље на Инстаграму прерасло је и у физички обрачун. Само зато што није хтела да учествује у његовој игри.

Овако је почео филм који су снимили средњошколци из Београда у оквиру пројекта "Млади против насиља према девојкама". Осим њих, у пројекту су учествовали и млади из Шапца, Кикинде и Параћина.

И резултати до којих су дошли показују да је свака трећа девојка доживела неки облик насиља. Најчешће је реч о вербалном и психичком насиљу. И то од стране дечака из разреда и школе.

Насиље је ту, поред вас 

Они им упућују коментаре попут "ружна си", "дебела", "ух, како бих те...". Иако делују детињасто, далеко су од наивних. Девојке се осећају непријатно, понижено, глупо, као роба или објекат.

Корак даље у показивању бруталности насиља, показали су средњошклци из Београда који су снимили мини-филм с почетка приче. Иако производ фикције, насиље Милоша над Тамаром, почевши са Инстаграма, дешава се и у реалном свету.

"Девојке су биле итекако свесне овога, а надам се да су и дечаци сада. Мислим да су после овог филма видели да се овако нешто догађа сваки дан", испричала нам је Тамара Хасковић, која је глумила у филму и учествовала у пројекту.

Ако не видите насиље својим очима, не значи да оно не постоји. Само погледајте добро око себе. Не жмурите. Кад се последице насиља виде, најчешће буде касно.

А жртва је можда ваша другарица, колегиница или сестра, поручују млади грађани Србије.

Пројекат "Млади против насиља према девојкама" се спроводи у оквиру регионалног програма Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена, који финансијски подржава Европска унија. Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије подржало је овај програм.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. дец 2019, 10:01) - Teoreticar zavere [нерегистровани]

Moram da primetim

da se problem prebacio na teren musko-zenskih odnosa neopravdano. Radi se o problemu komunikacije izmedju dve osobe. Nebitno od pola osoba koje komuniciraju ako jedna bez objasnjenja prekine komunikaciju druga bi se osecala "непријатно, понижено, глупо, као роба или објекат". To je problem nedostatka takta, saosecanja, svirepo samozivo i ponizavajuce za sagovornika. Lascivnosti? I na to se moze ODGOVORITI na lep nacin i objasniti da tu vrstu komunikacije ne zelite, zahtevati da se to ne ponovi i polako, korak po korak izaci iz tog odnosa (pametniji popusta) ostavivsi drugoj strani zadovoljstvo da prekine s vama. Jos jednom, prostacki, nekulturno i bezosecajno je prekinuti komunikaciju bez objasnjenja. Znam da se to dogadja i izmedju devojcica i zbog toga dolazi i do fizickih obracuna cak i medju njima.

(четвртак, 12. дец 2019, 00:16) - anonymous [нерегистровани]

Једна страна медаље

Насиље било које врсте је за осуду. Не једанпут имали смо у медијима прилике да се уверимо како и жене односно девојке учествују у малтретирању, подвођењу, кућном насиљу и сл. Сваљивати све на момке и мушкарце не доприноси родној равноправности којом се бави поменуто Координационо тело Владе Републике Србије. Исто тако, не може се баш све оно кроз шта младићи и девојке пролазе у међусобним односима током одрастања назвати насиљем. Таква погубна политика имаће за последицу потпуно одсуство интеракције међу супротним половима. Неки теоратичар завере рекао би вероватно да је то и циљ...