На Генекс кули раде још само сат и лифт

Мало ко зна да је један од симбола Београда у ствари прва паметна зграда на Балкану, изграђена још 1980. Генекс кула или Западна капија Београда помиње се последњих година углавном када лифтови не раде. На напуштеној кули ради још само сат, поправљен пре шест година, а она сама је део стечајне масе и продаје се.

Западна капија Београда, познатија као кула Генекс, само издалека подсећа на то да је некад била прва паметна згрда на Балкану. "Генекс експорт", некада моћна компанија, која је годишње привређивала чак шест милијарди долара, саградила је у складу са својим реномеом и економском моћи тада највишу зграду од 119 метара, над којом је доминорао ресторан-видиковац.

Иако је и то било предвиђено, ресторан се никад није завртео док је са суновратом Генекса почело и пропадање пословне зграде. Некада луксузан ресторан, сада је само место са ког се пружа прелеп поглед на град.

У овом погледу су и грађани могли да уживају, али кратко, деведесетих, док се сада стиже само уз сагласност Агенције за лиценцирање стечајних управника.

Иако машинска хала са инсталацијама за грејање и хлађење и даље изгледа импресивно, објекат се одавно не греје. Нема више ни компјутерског центра из ког је контролисано све у згради, што је за то време била врхунска технологија.

Зграда је била енергетски ефикасна и у њу су уграђени најквалитетнији углавном домаћи производи.

Противпожарни систем, који је за ову врсту објеката изузетно сложен, као и лифтови, и даље функционишу.

Док се чека одлука о судбини једног од симбола Београда, већина спратова сабласно је пуста. У једној од канцеларија су и кофе у које капље вода са плафона.

У згради у којој је некада радило чак 2.000 људи, закупаца тренутно има само на шест спратова. Иако се пре неколико година помињала могућност да се у Генекс кулу уселе државни органи, то се није десило.

Без обзира на то што је реч о згради од 35 спратова на једној од најатрактивнијих локација у граду, до сада није било заинтересованих за куповину, иако је од увођења стечаја нуђена на продају.

За судбину Генекса највише су заинтересовани бивши запослени, јер очекују да од продаје добију новац који им некадашње предузеће дугује.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(понедељак, 16. дец 2019, 07:28) - anonymous [нерегистровани]

Gen-Ex

Samo ispravka, kompanija se zvala General Export, otuda kraćinaziv Genex

(понедељак, 16. дец 2019, 01:03) - Jel [нерегистровани]

Remek delo

Ova zgrada je remek delo arhitekture,radjena po aktuelnim brutalistickim uticajima,autorsko ostvarenje naseg cuvenog arhitekte Mihajla Mitrovica. Zato molim teske laike i ljude operisane od estetike da je ne nazivaju "ruglom" ili "grdobom",  a tumacenje arhitekture neka prepuste skolovanim ljudima (arhitektama,istoricarima umetnosti).

(понедељак, 16. дец 2019, 01:01) - dawe [нерегистровани]

A Beograđanka?

Zar nije, u stvari, palata "Beograd" prva pametna zgrada, izgrađena '74. godine?

I što neko već reče u komentarima: Srbi i održavanje - drugo ime za humor.

(недеља, 15. дец 2019, 20:49) - Mile [нерегистровани]

Kula Genex

Kakvo renoviranje.Od kojih para i za koga?!Srbija se izpraznila.

(петак, 13. дец 2019, 10:37) - Armani [нерегистровани]

Bljak

Srusiti tu grdobu i izgraditi nesto ljepse i modernije

(петак, 13. дец 2019, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Prodaja

Treba je prodati, što da ne? Neka neki investitor je fino sredi, a država dobije pare od prodaje. Ne vidim ništa loše sa tim

(четвртак, 12. дец 2019, 22:43) - Sloba [нерегистровани]

Mentalni jad i beda!

Da ne veruje covek!? Ovako divan objekat u najvecem i najmocnijem gradu u Srbiji i na balkanu, zvrji prazan i nezasticen!? Kladim se da je ovo samo jos jedan od onih slicnih trikova i slucajeva nesretnih giganata koji su pali u ruke lokalnim sibicarima i korumpiranim parazitima! Umesto da drzava sredi objekat kao kulturno nasledstvo i arhitektonsku velicinu i ponudi zgradu na iznajmljivanje svim tim stranim firmama koje rade po Srbiji i okolini, oni ce sad tu zgradu da prepuste lesinarima a kada bude oguljena, odma ce da se nadju ti isti "genijalci" da je kupuju za " jedan dinar" inace ce da je ruse i naprave parkiraliste!

(четвртак, 12. дец 2019, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Шта речи

Обновити, за шта је потребан велики новац, или срушити па те паре уложити у нови објект. Да имам паре купио би је и направио станове.

(четвртак, 12. дец 2019, 20:15) - Миле Мрђеновачки [нерегистровани]

ПРОМЕНА НАЧИНА РАЗМИШЉАЊА

После изградње Источне и Западне Капије Београда донет је закон да се тако високе зграде више не праве... Ове или прошле године тај закон је промењен...
Србија је позната по истрајном квалитетном одржавању па је право питање како ће се показати и на новим зградама... Можда је онај који је доносио предходни Закон знао нешто више од онога који га промени. А како ће бити видећемо за једно тридесет година. Ко тад буде жив...

(четвртак, 12. дец 2019, 20:06) - anonymous [нерегистровани]

Пошто

Немојте ко Шпанија да продате неком Кинезу за 10.000 еура. Напарбичићемо толико.