Реаговања поводом најаве блокаде РТС-а

Најава Савеза за Србију да ће у петак блокирати Радио-телевизију Србије изазвала је бројне реакције јавности.

Савез за Србију најавио је раније данас да ће у петак блокирати све улазе у зграду РТС-а од 12 до 20 сати, јер су незадовољни извештавањем Јавног сервиса.

Председавајући СЗС-а Вук Јеремић рекао је на конференцији за медије да је то и "упозорење и апел часним људима на РТС-у, да почну да се професионално баве својим послом". 

Тим поводом огласило се руководство Радио-телевизије Србије, наводећи да је иницирање талачке кризе у РТС-у неприхватљиво и опасно.

"Ко то ради не треба да очекује да ће РТС да му отвори простор за промовисање таквих политичких идеја, насилничког понашања и позивања на кршење закона", саопштио је РТС. 

Члан Управног одбора Радио-телевизије Србије Бранко Радун оценио је да блокада РТС-а коју је најавио Савез за Србију представља директан и јасан притисак на све медије

"То је нешто што би било тешко могуће у некој слободној западној демократији, у неким уређеним друштвима, јер не може нико да блокира рад институција", рекао је Радун. 

Најављену блокаду Јавног сервиса осуђује Удружење новинара Србије и позива СЗС да одустане од те намере.

"Свако има право да изрази неслагање са уређивачком политиком било ког медија, али није прихватљиво онемогућавање рада новинара и других медијских радника, а нарочито је неприхватљиво изазивање опасности од физичког напада на наше колеге", саопштио је УНС.  

Председник УНС-а Владимир Радомировић сматра да блокада није начин на који политичари треба да се боре око медија.

"Политичари заборављају интересе грађана, на првом месту су им сопствени интереси, а интерес грађана је да имају слободне медије им није на првом месту", навео је Радомировић. 

Председник Независног удружења новинара Србије Жељко Бодрожић каже да "у потпуности разуме незадовољство и фрустрацију опозиције", али истиче да то не може бити оправдање за узнемиравање новинара и спречавање да раде.

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС Зорана Михајловић рекла је да најава нове блокаде РТС-a показује да Савез за Србију нема шта да понуди грађанима, јер се уместо програмом за власт боре блокадама.

"Као што је у време док је био министар свађао Србију са светом и суседима, тако и данас Вук Јеремић покушава да врати Србију уназад, само да би био на власти. Међутим, избори се добијају резултатима и програмом, а не блокадама, насиљем, и притиском на медије и институције", каже Михајловићева.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да држава мора заштитити РТС од насиља и да се "силеџије не смеју некажњено иживљавати на људима који раде свој посао".

Додајући да колеге неће заштитити РТС, Вулин је рекао да то мора да уради држава.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 13. дец 2019, 11:04) - Vlajko [нерегистровани]

Može i tako

Ali onda posle zaposleni imaju pravo da blokiraju ulaze u kuće i zgrade gde žive Vuk Jeremić, Dragan Đilas i Boško Obradović. Ima nekoliko hiljada zaposlenih u RTS-u, pa im neće biti teško da stotinak njih blokira ulaze na tri mesta.

(петак, 13. дец 2019, 10:53) - anonymous [нерегистровани]

pitanje je sad?

A šta kaže NUNS?

(петак, 13. дец 2019, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

Изгредници

Сваког грађанина који ремети јавни ред, угрожава безбедност имовине и лица треба полиција и судство да процесуира и обезбеди људима нормалан миран живот и рад. Без обзира да ли је занимање грађанина изгредника политичар, лекар, инжењер, нивинар, грађевински радник......... или било које друго! Грађанин госп.Вук Јеремић , чије занимање је политичар, преко медија је објавио да ће са другим грађанима реметити јавни реди мир и блокирати нормално функциинисање једне институције и њених радника. Сама најава и јавно подстрекивање на насиље је кажњива претња и по тој основи се дотични грађанин мора одмах процесуирати а не чекати да направи најављено насиље и начини зло другима. Доста нам је више тих суграђана насилника.

(петак, 13. дец 2019, 00:52) - anonymous [нерегистровани]

Атак на РТС је атак на све претплатнике јавног сервиса

Чак и када би блокатори вратили новац претплатницима РТС, јер им ускраћују право на доступност програма јавног сервиса, мислим и на нас - оне друге, што би рекао г. председник, нико нема права да нам ускрати могућност да имамо наш јавни сервис. Ја свакако нећу гласати за ову власт, али овакве акције, против мог права на информацију о животу око мене и мојој судбини у том и каквом - таквом животу, то се граничи са бахатим малоумљем. Због таквог стања они који могу одлазе из Србије тамо где су бар основна људска права загарантована. То, евидентно је, данас није наша Србија данас.

(четвртак, 12. дец 2019, 19:43) - anonymous [нерегистровани]

Ovo je strasno

Bas se lose osecam zbog ovakvih pretnji javnom servisu. A mislim da i vecina gradjana Srbije ima isti osecaj. E moja tzv opoziciju sta napravi od sebe.

(четвртак, 12. дец 2019, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Интерес грађана

је да имају објективно информисање. И да РТС буде јавни сервис свих грађана.