Пашалић: Блокада РТС-а врхунац насиља

Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорио је да су напади на новинаре и новинарска удружења све учесталији и бруталнији претходних недеља, наводећи као врхунац насиља данашњу блокаду РТС-а.

Данашња блокада РТС-а којој су изложени сви који су се затекли у згради је врхунац насиља до те мере да се новинарима ограничава улазак и излазак из зграде", каже наводи Зоран Пашалић у саопштењу.

"Овај вид насиља, који добија нове облике, почео је негирањем права на критичко мишљење и слободу изражавања и предуслов је за појаву сваке врсте искључивости", каже Пашалић.  

Јавност је, како каже, узнемирена нетрпељивошћу и антагонизмом у друштву, а мржња према неистомишљеницима и поларизација друштва прелила се, између осталог, и на новинаре и ескалирала у директне физичке и вербалне обрачуне путем друштвених мрежа.

"Привикавамо се на увреде, позиве на линч и вређања, свакога дана све бестидније", оценио је Пашалић и поручује да ће, иако је Нацрт закона о заштитнику грађана окончан, тражити проширење надлежности и у домену заштите новинара.

Пашалић упозорава да свака врста напада на новинаре представља претњу са тешко предвидивим последицама по друштво, и захтева од надлежних да у случајевима угрожености новинара, постојања претњи по безбедност или имовину медијских радника, реагују ефикасно и одговорно и на тај начин утичу на стварање услова у којима ће новинарима бити омогућено да свој посао обављају на достојанствен и професионалан начин.

Позив новинарима да се обрате заштитнику грађана 

У међувремену он је позвао све новинаре да се обрате институцији Заштитника грађана која ће, поред заштите, радити и на информисању новинара на заштити безбедности и професије, јер је према евиденцији институције у највећој мери угрожена управо новинарска професија.

"Не пристајем да појединачним оглашавањем окончавам решавање проблема безбедности новинара, те сам са медијским удружењима пре две године иницирао оснивање медијске платформе за евидентирање напада и притисака на новинаре и медијске раднике, а због потребе успостављања ефикаснијег механизма заштите њихове безбедности", изјавио је Пашалић.

Платформа би, објашњава, евидентирала сваки појединачни случај угрожавања безбедности и сваки облик притиска на новинаре и медијске раднике и директно доприносила делотворнијем поступању надлежних државних органа у случајевима угрожавања безбедности новинара.

"Платформа је добила подршку медијских удружења и асоцијација, који су заједнички радили на дефинисању Платформе и пратећег Споразума и очекујемо да ће ускоро заживети", изјавио је Пашалић.

У саопштењу, омбудсман наводи и да је само у току јучерашњег дана у институцију Заштитника грађана стигао велики број обраћања, попут притужби редакције Курира и УНС-а, те напада и претњи преко друштвених мрежа које су пријавили други новинари тражећи заштиту те институције.

Подсећа да су томе претходили напади на новинаре и редакцију Н1, вређање новинарке РТС-а, као и спречавање новинарске екипе Ал Џазире да присуствује једном медијском догађају.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 14. дец 2019, 08:06) - Brana Svedska [нерегистровани]

Mozda

medijator nije razumeo sta pitam, evo pitam ponovo: Da li je u Srbiji nasilje dozvoljeno?

(субота, 14. дец 2019, 00:09) - anonymous [нерегистровани]

Trump i Srbija

Samo da znate kako bi vas sad pa sad potrpali u zatvor ovde u Americi, nikad vise ne bi vam na pamet palo izaci na ulice blokirati saobracaj ili necija radna mesta! Zivio Trump i Americka "demokratija" !