Царинска распродаја – на лицитацији моторна возила, алат...

Од 22. јануара до краја фебруара у осам царинарница организоваће се јавна продаја моторних возила и друге царинске робе. Ради се о стварима које су одузете правоснажним решењем у царинском поступку или их се странка одрекла у корист државе. За купце су најинтересантнија моторна возила, а врло често је понуди и друга техничка роба. Новац који се добије на овај начин уплаћује се у буџет Србије.

У магацину "Царинарнице Зрењанин" на јавној продаји ће бити понуђени радијатори, моторне тестере, али и једна комплетна калупарска линија која служи за израду делова обуће, а које се власник одрекао у корист државе, јер је застарела.

Иако су тренутно највреднији, комплети алата чекају одлуку Суда за евентуалну продају. Ова роба, на пример није одузета на граничном прелазу, цариници су то учинили унутар територије Србије.

"Нађен је алат у Зрењанину. С обзиром да је утврђено да је роба страног порекла позвани су службеници царинске администрације и онда се као царинска роба нашла овде код нас у магацину. Још није решен статус робе, значи суд је та инстанца која треба да да пресуду. Уколико се пресудом која постане извршна та роба предложи за јавну продају, ми ћемо је свакако ставити на продају, за сад ништа", каже Горан Танасковски из "Царинарнице Зрењанин".

Моторна возила најдуже чекају на продају. До привременог одузимања долази на граничном прелазу, где се може утврдити да немају валидан серијски број или исправну документацију. У Царинарници Ниш наводе још један разлог због којег ауто може завршити на царинском паркингу.

"Најчешће се ради о возилима из Европске уније које наши грађани који се налазе на привременом раду довозе када долазе на годишњи одмор и онда их оставе, што је наравно супротно прописима, а онда та возила употребљавају наши грађани који немају право да користе возила са страним таблицама", каже Аца Стојановић из "Царинарнице Ниш".

Прошле године је на јавној лицитацији у царинарници Ниш продато 238 возила на 12 лицитација. Из Управе царина најављују да ће ускоро јавне продаје обављати преко апликације, чиме ће се унапредити организација јавне продаје.

Потреба за већим складишним простором и даље је актуелна, јер се понекад привремено одузме толико робе да се магацини препуне, а јавна продаја не може да се организује пре него што се заврши судски поступак. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 25. јан 2020, 12:20) - Markovljev [нерегистровани]

Internet prodaja

U današnje vreme je najčistije prodavati robu preko Internet licitacije na kojoj mogu učstvovati svi oni koji polože kauciju prevodom sredstava na račun Carine Srbije - licitacija broj i gotovo. Da se datum do kada se može licitirati i onaj ko je izlicitirao mora isplatiti ostatak do sedam dana, ostalim se novac vraća a moguće je i ako "pobednik" licitacije neisplati robu, ponuditi je drugom na listi s licitacije. Time bi sve bilo transparentno a brže bi se i prazlili magacini a novac išao u budžet Srbije.

(субота, 25. јан 2020, 12:04) - Ratko [нерегистровани]

Pa

To je sve već prodato. 

(субота, 25. јан 2020, 10:02) - Дејан [нерегистровани]

Информације

Нека објаве онлајн списак робе и почетне цене како би могли да знамо дали има смисла одлазити на лицитације. И наравно да лицитације буду фер, а не да се договоре купци пре продаје ко ће шта да узме и колико ће се платити