Школе у Србији – од пољских тоалета до микробајт рачунара

Према најавама Министарства просвете, у наредних неколико година, настава у школама изгледаће знатно другачије. Роботи и холограмске пројекције наставника само су неке од најављених новина.

Основне школе у Смедереву су последњих година убрзано радиле на побољшању услова рада за ученике и запослене.

Модернизација наставе почиње 2008. године, када је завршена нова зграда са кабинетима и фискултурном салом ОШ "Јован Цвијић". Свих 28 учионица и кабинета има савремена наставна и техничка средства.

"Имамо рачунаре, пројекторе, ЛЦД телевизоре у свим учионицама и кабинетима, паметне табле, микробајт рачунаре, роботе у настави информатике, имамо модеран фоно-систем за учење страних језика", рекла је Драгица Голубовић, директорка ОШ "Јован Цвијић" у Смедереву.

Према речима директорке, модернизација наставе је неопходна.

"Класично предавање које је пре десет година примењивано, данас, просто, за ову генерацију, није примењиво. Ми морамо да пратимо нова научна достигнућа и морамо да будемо у складу са временом, јер деца од нас заиста то траже", навела је Драгица Голубовић.

Интеграција вештачке интелигенције у наставни систем 

Захваљујући дигиталним учионицама и уџбеницима, ученици се већ спремају за најављену интеграцију вештачке интелигенције у наставни систем.

"Што се тиче ових електронских уџбеника, доста је лакше, има више игара и занимљивије је", рекла је једна од ученица.

Модернизовану наставу, немају све школе у Србији. Сеоске школе са малим бројем ученика, тек су на почетку тог процеса.

Крива Феја једно је од већих планинских села у Пчињском округу.

Нова зграда основне школе "Краљ Петар Први ослободилац" саграђена је пре четири године. Двадесет шест ученика ове школе сада има нормалне услове за рад.

"Пет година смо били смештени привремено у згради која је преко пута, и за разлику од те, сада су много бољи услови за рад. Имамо и два кабинета, за информатику и наставу биологије", казао је Милош Костић, наставник српског језика и књижевности у ОШ "Краљ Петар Први ослободилац" у Кривој Феји.

У сеоским школама у општини Љубовија, до пре годину дана, деца су користила пољске тоалете. Проблем је сада решен.

Ипак, већину и даље загрева фуруна на дрва. За ђаке пешаке из удаљених села, посебно зими, неопходни су приступачнији путеви, много више од холограмских наставника.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јан 2020, 11:52) - anonymous [нерегистровани]

Iskustva bogatijih i naprednijih

U bogatijim zapadnim zemljama su uveli u pojedinim gradovima tzv. "pametne" učionice još pre nekoliko godina, pa iskustva nisu tako sjajna kako ih naši prikazuju. Tableti postaju spori, zagube se, polome i baterije nisu dovoljno dugo trajale, pa su imali samo puno elektronskog smeća. Zbog smanjenog obima, deca su teško pisala rukom. Pažnja je bila nešto bolja, ali rezultati na testovima nisu ništa bili bolji. Već 10 godina se nisu pomerili na PISA studiji pored svih tih potrošača struje i para, dok se uvoznici raduju novotarijama.

(недеља, 19. јан 2020, 10:51) - Mile [нерегистровани]

A da popravite ono što već postoji?

U osnovnoj školi u koju mi ide sin, od šest postojećih koševa na školskim terenima napolju, na dva nema tabli, na dva nema obruča. Od preostala dva jedan obruč je kriv i samo jedan koš je potpuno ispravan. I tako već godinu dana. Ali se skuplja roditeljski dinar. Sredite prvo ono što su vam ostavili prethodni pa onda maštajte o čemu god hoćete.

(недеља, 19. јан 2020, 10:50) - anonymous [нерегистровани]

МИКРОБАЈТ рачунари - изум столећа

Нико нема што Србин имаде!

(недеља, 19. јан 2020, 10:45) - Milan [нерегистровани]

U moje vreme...

smo imali samo pametne nastavnike, profesore, imali smo i red, rad i disciplinu, pa su nase generacije stvorile sve te inovacije. Sva ta elektronika samo olaksava rad al i ne pomaze u ucenju, cak mislim da odmaze.
Moja generacija nije imala gps, imali smo "izvidjace" naucili smo koriscenje karte i kompasa, kako u prirodi odrediti bez kommpasa strane sveta, danju nocu ... i to je ostalo za sva vremena u glavi, nove generacije imaju mobilni imaju gps.. i sta desi se neka nepogoda, rat ... nema signala, unistio neprijatelj...
Naveo sam mali primer, sta znaci znanje, imati elektroniku a nemati znanje, veoma opasna kombinacija ...

(недеља, 19. јан 2020, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

Mozda u jednu skolu

Sto ne javite da po selima u unutasnjosti srbije nemaju ni vode ispravne za pice,nije srbija samo Beograd

(недеља, 19. јан 2020, 09:17) - Aca [нерегистровани]

21 vek

U skolskim wc nema toalet papira ni tecnog sapuna, a ovde se spominju pametne table i jos neke novotariji 21 veka. Mislim da imamo veliki problem