Позив за увођење у војну евиденцију

Младићима рођеним 2002. године, као и онима који нису у војној евиденцији, упућен је позив за увођење у војну евиденцију особа које ове године постају пунолетне.

Напомињемо да увођење у војну евиденцију не значи позивање на служење војног рока, већ представља обавезу дефинисану Законом о војној, радној и материјалној обавези, саопштило је Министарство одбране.

Особе мушког пола ту законску обавезу треба да регулишу јављањем у надлежни Центар Министарства одбране за локалну самоуправу. Потребно је да на увид понесу личну карту или, уколико је особа не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет.

Увођење у војну евиденцију могуће је обавити сваког радног дана у времену од 9 до 15 часова.

Општи позив за увођење у војну евиденцију траје до 28. фебруара, после чега ће бити упућивани појединачни позиви свима који се нису одазвали.

Младићи који бораве у иностранству своје право и законску обавезу испуњавају у надлежном дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у земљи боравка. Потребно је да на увид понесу важећу путну исправу.

Детаљније информације о увођењу у војну евиденцију можете пронаћи на сајту Министарства одбране (део Обавезе одбране), на линку "Увођење у војну евиденцију".

број коментара 16 Пошаљи коментар
(среда, 22. јан 2020, 18:02) - anonymous [нерегистровани]

Све озбиљне земље имају војску!

Треба увести обавезни војни рок, али пажљиво осмишљен, прилагођен нашим потребама и буџету којим располажемо! Јер сви знамо да "ко не храни своју војску, храниће туђу"! Дакле браћо и сестре памет у главу и живела Србија!

(среда, 22. јан 2020, 17:39) - anonymous [нерегистровани]

Re.

Kako mislis nije se dobro pokazala? Odlicno se pokazala za datu silu protiv koje smo vodili rat. O kom modernom ratovanju pricamo ima li neko to moderno ratovanje u okolini? Pa nismo mi velike zemlje da imamo kosmicke snage :D Naravno da treba imati i profesionalnu (specijalne jedinice) i narodnu vojsku ( brojnost za odbranu) onaj koji brani pa bio profesionalac ili ne uz dobru komandu moze da odbije napad..

(среда, 22. јан 2020, 17:31) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Sad sam posetio njihov sajt i na njemu ,,mladić sa u uperenim prstom’’ i ovo kopiramo od Amerikanaca ništa mi sami neznamo niti nam išta naše valja.Sve je tudje tako ,,kul i fensi” što bi naši stari rekli.

(среда, 22. јан 2020, 17:24) - anonymous [нерегистровани]

Samo da odgovorim

Čisto da odgovorim, jer sam prozvan. Moj čukundeda je kosti ostavio na Solunskom frontu, a otac učestvovao u Hrvatskoj protiv svoje volje, pokupili ga tako sa posla, pa je morao da se bori, iako ni sam nije znao zbog čega i za šta. I sad ja "tebe" da pitam, koji je to patriotizam i pravda? Šta imam od svega toga? Mog oca još diskriminišu zato što je tamo učestvovao, radi za minimalac. Zato me ratovi i vojska ne interesuju i ništa ovoj državi ne dugujem, već ta država meni duguje, i to debelo. Pozdrav i svako dobro.

(среда, 22. јан 2020, 17:21) - anonymous [нерегистровани]

Uci u nato

Ljudi nije lepo sta je bilo Ali za sve nase politicke,ekonomske I narocito granicne I vojne probleme treba resiti clanstvom u nato savez .

(среда, 22. јан 2020, 17:19) - A.Semjonov [нерегистровани]

Skoči pa reci hop

Gospodo, dvesta hiljada vojnika u kasarnama je prilicno zahtevan aranzman za jednu Srbju. Pomnozite to sa najmanje 10 eura troskova za dnevne potrebe po vojniku, plus mnogobrojni troskovi kao npr. gorivo,streljivo,odrzavanje, troskovi redovnih staresina kojih je nekoliko desetina hiljada...itd. Odgovor na sva ova pitanja nije u domenu naseg razmatranja na ovim stranicama.

(среда, 22. јан 2020, 15:36) - Igor [нерегистровани]

Vojni savez

Srbije što pre da udje u NATO i eto rešenja

(среда, 22. јан 2020, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

Kakav je zakon

Za mlade koji imaju duplo državljanstvo i već su evidentirani u toj stranoj državi, u sastavu vojske te drzave?

(среда, 22. јан 2020, 15:14) - anonymous [нерегистровани]

@Evidencija

Ti si drugar debelo nesto pobrkao u svom zivotu cim znas sta su tvoja prava, ali ne znas i sta su tvoje obaveze. Svako ko je rodjen u Srbiji, duzan je da brani zemlju u slucaju opasnosti. Ko treba da brani Srbiju, ako ne njen narod, jel njeni neprijatelji treba da brane Srbiju? Mozes ti da pobegnes kao mnoge kukavice poput tebe, ali drzava treba da donese zakon da svako ko pobegne od odgovornosti u slucaju da se zemlja nadje u opasnosti, za njim se raspisuje poternica jer neispunjavanje svoje gradjanske, patriotske, pa i ljudske duznosti prema zemlji spada u kriminal kao i svaki drugi. Drzava treba da uvede konacno vojni rok, da malo razmazene generacije koje od drzave ocekuju sve, a ne daju joj nista shvate sta su i njihove obaveze (ne sporim pritom da i drzava istovremeno mora sa svoje strane svakom svom coveku obezbediti sva prava), zatim da se generacije rijaliti programa, elektronskih igara i spavanja do podne nauce sta su obaveze, rad i disciplina. Ne bi tada bilo ni agresije medju mladima, ni nerada. I nemojte da pricate price u stilu "drzava mi ne daje nista, zasto da sluzim vojni rok" jer svi vi koji se protivite obaveznom vojnom roku, vrlo dobro znate da ne bi ste sluzili isti i da je Srbija poput Norveske, samo sto trazite neopravdan izgovor. Nije ni meni drzava nista nije dala, ali sam odsluzio vojni rok dobrovoljno, zbog sebe, zbog postovanja prema svojoj zemlji, porodici, tradiciji i precima koji su se vodeci istim principima, meni obezbedili slobodu koju danas imam.

(среда, 22. јан 2020, 14:58) - milan lala [нерегистровани]

Vojni rok od 6 meseci

Sluzenje vojnog roka je patriotska duznost svakog muskarca, koji tim cinom javno pokazuje svima da je sazreo kao covek spreman braniti svoju otadzbinu ili drugim recima svoju porodicu svoje najmilije.Odbiti sluzbu biti kukavica nedostojno je muskarca s izuzetkom ako je u pitanju religiozno ubedjenje ili fizicka / psihicka nesposobnost.Vojni rok od 6 meseci sa raznim programima civilnog karaktera kao sto je polaganje vozackog ispita...itd ucinice ovih 6 meseci korisnim za svakog mladog coveka na sluzenju vojnog roka, nece to biti nikakvo "gubljenje vremena".Ne obazirati se na one koji su sposobni za vojnu sluzbu a odbijaju svoju patriotsku duznost to su kukavice, kojima nista nije sveto.U moje vreme sluzilo se 12 i 15 meseci i islo sa pesmom u nasoj Srbiji.Obuka od 6 meseci prodje brzo a zemlja dobije obucenu vojsku za zlu netrebalo.Nikog nemamo nameru napadati i ratovati ali moramo svima pokazati da smo kao narod i drzava spremni i obuceni da se branimo i odbranimo.Podska vojnom roku od 6-meseci.Ja na sluzenje ne mogu mator sam, ali moji unuci hoce sluziti otadzbini.