Мафијашки обрачуни померају границе суровости

Најновије обрачуне црногорских кланова у Београду и Атини који су почињени наочиглед најближих - супруга и деце, стручњаци оцењују као померање границе суровости у свету организованог криминала. Некада јединствени которски клан отпочео је рат пре пола деценије, а до сада је у њиховим сукобима живот изгубило на десетине припадника.

Четрдесетогодишњи мушкарац убијен је 17. јануара у пуцњави на Бежанијској коси у Београду. Непозната особа је у улици Данила Лекића Шпанца из ватреног оружја нанела смртносносне повреде Которанину Марку В, док је седео у свом аутомобилу.

У аутомобилу, иза убијеног Которанина, блиског кавачком клану, било је и троје деце. По сличном сценарију - пред породицом, само два дана касније и 1.100 километара јужно од Београда, нови обрачун.

У Атини су убијени Игор Дедовић и Стефан Стаматовић, припадници црногорског криминалног шкаљарског клана у ресторану, наочиглед породице.

Више од 20 метака испаљено је у једног од вођа шкаљарског клана и његовог блиског сарадника.

"Припадници ова два клана су се до сада упуцавали на улици, у кафићима, дању, ноћу, из аутоматских пушака, активирали бомбе. Један је чак док је био у Црној Гори у затвору, убијен је снајпером. Али ово што се догодило у Грчкој - то је нешто што показује само да су спремни да иду до краја, да се неће смирити док не буду ликвидирати све своје главне противнике", каже Вељко Медић, новинар РТС-а.

Марко Ницовић, члан Међународне асоцијације шефова полиције каже да они почињу да копирају системе, који постоје у Јужној Америци, рецимо у Мексику. Истиче да је у Мексику у задњих пар година 36.000 људи убијено.

Рат которских криминалних кланова - шкаљарског и кавачког почео је 2014. године, због нестанка нешто више од 200 килограма кокаина. Од тада је у међусобним ликвидацијама страдало око 40 особа.

"То је та на неки начин мешавина, пошто се ради о црногорским клановима већином и крвне освете и туче за превласт над нарко тржиштем и превласт над путевима дроге. Као што сами видите да после земунског клана нема ниједног клана који је владајући. У ствари суштина је да се они сада сукобљавају да униште конкуренцију", рекао је Ницовић.

Вељко Медић каже да све оно што се догађало претходних пет или шест година показује да се ово неће смирити.

"Иако се можда чини да су припадници шкаљарског клана остали без својих чланова, мислим да они спремају неки контранапад и да ово свакако неће стати с овим што се догодило у Атини", каже Медић.

Убијени припадници шкаљарског клана у Србији проглашени су непожељним особама. Поред њих, на списку страних држављана којима је забрањен улаз у нашу земљу налази се више од 520 особа. Регистар непожељних је, каже министар полиције, спречио да неке потенцијално опасне особе по безбедност дођу у нашу земљу.

"Суштински смо обезглавили у претходним годинама организовани криминал тих људи који су највиши организатори и извршиоци. Они више нису у нашој земљи.  За шта ће нам, да овде морамо да ангажујемо снаге да га чувамо да га неко не убије или да он не убије некога другог", истиче министар Небојша Стефановић.

У 2018. години, према подацима МУП-а, било је шест мафијашких обрачуна у Србије. Ипак, година пре ње обележена је као крвава - јер је у сукобима криминалаца настрадало више од 25 припадника различитих кланова.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. јан 2020, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

Депортуј

их назад

(четвртак, 23. јан 2020, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

Ako će mo pošteno

Dok naše službe nisu napravile i zabranile ulaz kriminalcima iz regiona ovakve scene su jedno vreme bile konstantne u Srbiji. Nije bilo dana, a da neko nije likvidiran ili dignut bombom u vazduh. Mafiju nije moguće totalno iskoreniti, ali je moguće svesti istu u okvire u kojima je država ta koja ima kontrolu.