Нови протест подршке у Београду верницима СПЦ у Црној Гори

У организацији Студентског клуба Правног факултета испред Цркве Светог Марка у Београду одржан нови протест у знак подршке и солидарности са Србима и Српском православном црквом у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповести.

Организатори су на скупу, који је благословио патријарх Иринеј, навели да је држава Србија неадекватно реаговала након усвајања спорног закона у црногорском парламенту и указали на неактивност државних органа.

Поручили су да ће због тога од 28. јануара до 3. фебруара организовати потписивање петиције за народну иницијативу која би била предата Скупштини а ради усвајања резолуције о угрожености права Срба у Црној Гори.

Учесницима скупа обратили су се свештеник Стојадин Павловић, новинар Борис Малагурски, професор Зоран Чворовић са крагујевачког Универзитета и председник црногорске опозиционе "Праве Црне Горе" Марко Милачић, да би се потом окупљени прошетали централним градским улицама.

На почетку шетње налазила се велика црногорска тробојка са натписом "Беране", а траса је ишла до Председништва и до Београдске патријаршије и Саборне цркве где је одржан молебан.

На протесту су виђени универзитетски професори Чедомир Антић и Дејан Мировић, а окупљање је протекло мирно и није забележено веће присуство полицајаца.

Први протест подршке у Београду у организацији Студентског клуба Правног факултета, а потом литија и молебан одржани су прошлог петка.

Скупштина Црне Горе усвојила је крајем прошле године спорни Закон о слободи вероисповести који је изазвао велики отпор тамошњих верника и Митрополије црногорско-приморске, због чега су организоване протестне шетње и молебни широм земље, али и у Србији и Републици Српској.

број коментара 0 Пошаљи коментар