Време се "збунило" – салашари уместо снега очекују висибабе

Војвођански салаши код посетилаца буде идиличну слику о паорском животу у временима када се радило и живело ван села, далеко на њиви. Међутим, последњих година све су малобројнији ти старински салаши, а све више је нових, туристичких.

Стари салашари у шали кажу да је зима на салашу без снега као девојка која се удаје без венчанице. Иако је крај јануара, неоубичајено високе температуре за ово доба године главни су разлог да је живот на салашу сличнији оном у рано пролеће него у средини зиме.

Мангулице су у шетњу извеле младе, а разиграни коњ као да ужива у овако лепом времену.

Лујзин етно-салаш у Белом Блату прави је мамац за бројне госте који овамо навраћају током целе године. Тренутно их нема, али власници тврде да је за то главни разлог недостатак снега.

"Идила, наравно зимска, мало санкања, мало леда, мало клизања. То је оно што нам свакако фали. Мало се забунило ово време, више личи на октобар неки леп, него што је јануар", каже власница салаша Радмила Тошков.

Истиче да се не сећа такве зиме. "Ретко који крај децембра, поготово овај период јануара, да није било потребе за чишћењем снега. Али ето, доживели смо и ово. Управо очекујемо висибабе. Излазе, а још метлу за снег нисмо ни узели", каже Радмила Тошков.

Туристи им долазе из готово целог света, али највећи део су Београђани, Панчевци, Новосађани.

"Неретко смо готово из целог света имали посетиоце на овоме салашу", истиче Тошкова.

Иако се салаш током ове зиме није забелео од снега, салашари се надају и верују да ће то природа надокнадити, ако не у фебруару, а онда бар у марту, јер не памте да је зима прошла а да на салашу није било снега.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 16:41) - Zvonimir [нерегистровани]

Ne ide ovo na dobro i narod bi trebao da se pripremi za promenu klime i njene posledice!

Nije ovo u opste dobro! Ovako vreme u ovo doba godine zapravo spada u Nevreme i to veoma ozbiljno nevreme! Ako priroda krene u cvetanje i insekti pocnu da se pojavljuju pre vremena, to ce veoma lose da se odslika na period kada ptice treba da hrane svoje mlade a pcele da skupljaju polen!