Како амбасадори Израела и Немачке говоре о Холокаусту

Постоји много порука и лекција које се могу извући из скупова поводом сећања на Холокауст али је најважније да то никада више не сме да се понови, рекла је за РТС амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам. Сећање се не сме прекинути и важно је појачати борбу против антисемитизма и говора мржње, поручио је немачки амбасадор Томас Шиб.

Данас се обележава 75. година од када је Црвена армија ослободила логор Аушвиц са 7.500 затвореника у Другом светском рату и овај датум је узет као Међународни дан сећања на Холокауст, геноцид над Јеврејима у Другом светском рату.

У Израелу је, тим поводом протекле недеље одржан Светски форум о Холокаусту који је окупио више од 40 светских лидера.

Амбасадорка Израела у Србији је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а навела да постоји много порука и лекција али да је најважнија – "никад више!".

Додаје да то можда звучи банално и очигледно јер се стално понавља али је указала да постоји пораст антисемитизма, као и порицање Холокауста уз покушаје ревизије историје.

Због тога, истиче, мора се учинити још више.

Рекла је да су се прошле недеље у Израелу, лидери из целог света, који се обично не слажу у свему, окупили да би послали јасну поруку да се Холокауст не сме поновити. Истиче да је то снажна морална и политичка обавеза и да јој је драго што је међу тим лидерима био и председник Србије.

Похвалила је и истицање жуте заставе на згради Председништва што је било дирљиво за Израелце.

Сећању не сме бити краја

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб је указао да је председник Немачке Франк Валтер Штајнмајер први пут говорио у Јад Вешему. Указао је да је говорио о помирењу и да је рекао да сећању не сме бити краја због свега што се дешава.

"Због тога је важно појачати борбу против антисемитизма, говора мржње и порицања Холокауста", навео је Шиб.

Рекао је да ће од 1. марта Немачка преузети председавање Међународној алијанси за сећање на Холокауст и да ће се концентрисати на мере против порицања Холокауста и ревизије историје.

Такође, Немачка ће од 1. јула преузети председавање ЕУ, а председаваће и Саветом Европе и, поручио је Шиб, сва три председвања ће искористити да појача напоре и покуша да побољша сарадњу на европском нивоу у борби против порицања Холокауста.

Филмови у знак сећања 

У циљу заједничког сећања, амбасада Израела и Радио-телевизија Србије већ четири године сарађују тако што се на програму РТС-а емитују филмови са тематиком Холокауста.

Ове године сарадњи се придружује и Амбасада Немачке. У питању је филм "Шалом, Италија" о преживелима који се враћају у Италију.

Амбасадорка Израела је навела да ширење поруке о Холокаусту није само израелска брига већ да је то нешто глобалније.

Рекла је да сви филмови који су приказани у последње четири године причају животне приче људи који су преживели Холокауст.

Додаје да је таквих људи све мање и да је важно да се они чују као директни сведоци.

Алона Фишер Кам је говорила и о породицама које су скривале Јевреје, указујући да су оне имале избор и да су могле да донесу другачију одлуку али су они ипак ризиковали живот.

Немачки ђаци уче о Холокаусту 

Амбасадор Шиб је рекао је у немачким школама обавезно учење о Холокаусту, али да упркос томе постоје догађаји где се испољава говор мржње.

"Морамо више да се потрудимо и мислим да сваки ученик у Немачкој, кад изађе из школе, има знање о Холокаусту, али морамо појачати своје напоре", поручио је Шиб.

Навео је и да је немачко министарство спољних послова имплементирало програм омладинског сећања чији је циљ да немачки ученици добију прилику да посете места на којима се обележава сећање и која су у прошлости ређе посећивана.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јан 2020, 15:42) - anonymous [нерегистровани]

Licemerje

Naravno da je sve licemerje.Nemacki ambasador sve i da hoce ne moze i nece negirati holokaust.Ali zato postoje kvazi rezimi kvazi drzave koje izmedju ostalog sluze za razvodnjavanje istina o svemu pa i holokaustu.Tako da Taci moze da izjavi da je jedan od naroda koji je ponajvise postradao uz Jevreje,Ruse,Poljake navodno izvrsio holokaust.Pa sta je to ako ne sprdanje sa holokaustom.Pa da li je neko na zapadu reagovao ili ce reagovati.To je matrica po kojoj funkcionise ovak svet.To je dno dna ove civilizacije.To je za romane na nekmo li komentare.

(понедељак, 27. јан 2020, 14:28) - Neša [нерегистровани]

Ah

Licemerje nema granice!