Тужилаштво води истрагу о свим наводима Мартијевог извештаја

Специјализовано тужилаштво за злочине почињене на Косову и Метохији, са седиштем у Хагу, води истрагу о свим наводима садржаним у извештају Парламентарне скупштине Савета Европе, који је саставио швајцарски сенатор Дик Марти, речено је "Танјугу" у том тужилаштву. 

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун представио је поверљиви, до сада необјављени извештај, у којем, како је навео, осам Албанаца, припадника тзв. ОВК, сведочи о трговини органима на Косову.

Он је додао да је предмет илегалне трговине органима саставни део извештаја Дика Мартија, на основу којег је формирано Специјално тужилаштво за злочине ОВК.

У Специјализованом тужилаштву кажу да су путем Мартијевог извештаја прикупили и да настављају да прикупљају доказе из свих могућих извора, напомињући да не могу да дају информације о статусу конкретних истрага, али да свакако намеравају да размотре и у потпуности истраже све наводе. 

Што се тиче позидања првих оптужница, у тужилаштву кажу да не дају информације о томе.

Гостујући на РТС-у, Дрецун је јутрос казао да се у поменутом извештају наводи сведочење осам Албанаца, припадника тзв. ОВК, који "знају целу причу".

"Четири сведока су директно учествовала у транспорту најмање 90 етничких Срба и других у илегалне затворе у централној и северној Албанији. Тројица од њих су испоручивали заробљенике у кућу-клинику јужно од Бурела. Два сведока тврде да су учествовала у транспорту делова тела и органа на аеродром ''Ринас'' у близини Тиране", рекао је, поред осталог Дрецун.

број коментара 0 Пошаљи коментар