Министарка правде одобрила изручење трећег Аустралијанца

Наредних дана Тристан Вотерс биће изручен Аустралији по одобрењу министарке правде Неле Кубуровић, речено је "Танјугу" у њеном кабинету. Вотерс се тражи због међународног шверца кокаина.

Тристан Вотерс је последњи, од три Аустралијанца, који су прошле године у јануару били ухапшени у хотелу Метропол у Београду по потерници Аустралије.

Дејвид Кемпбел и Рохан Арнолд су раније изручени, јер су се сагласили са екстрадицијом матичној земљи, за разлику од Вотерса који се све време противио изручењу.

Пре одлуке министарке правде, Виши и Апелациони суд у Београду су утврдили да су испуњени услови за изручење Вотерса, односно да су испуњени услови из Конвенције Уједињених Нација против транснационалног организованог криминала и Закона о међународној правној помоћи у кривичноправним стварима.

Аустралија Вотерса, као и другу двојицу, тражи због кривичних дела из кривичног закона Кономвелта: "увоз комерцијалне количине гранично контролисане дроге у Аустралију", затим "завера за увоз комерцијалне количине гранично контролисане дроге у Аустралију" и "завера за поседовање илегално увезене комерцијалне количине гранично контролисане дроге".

Вотерс је у екстрадиционом притвору који му је одредио Специјални суд 24. јануара, након пријема међународног налога за хапшење који је за њим издао Интерпол у Канбери.

Сва три поменута Аустралијанца су била ухапшена у Београду по налогу Тужилаштва за организовани криминал, које је поступало по замолници аутралијских истражних органа из новембра прошле године у оквиру међународне истраге шверца дроге.

У акцији коју су у Метрополу спровели оперативци Службе за борбу против организованог криминала од ухапшених је тада заплењено 638.020 евра, 11.350 аустралијских долара, 4.000 америчких долара, 18.300 чешких круна, 528.000 вијетнамских донга, 9.000 јапанских јена, 2.940 кинеских јуана, 2.500 тајландских бахта, 863 сингапурска долара, 112.000 динара, као и један пиштољ, саопштила је полиција.

Према полицијском саопштењу након хапшења, истрага против њих је почела у априлу 2017. године, када је у луку Сиднеј из Кине стигао контејнер са челичним цевима, у чијим шупљинама је пронађено 1.280 килограма кокаина, који је био спакован у 2.576 пакета.

Заплењени наркотици су били одличне чистоће, а њихова тржишна вредност је процењена на 500 милиона аустралијских долара, саопштила је тада полиција.

број коментара 0 Пошаљи коментар