Случај Дурмитор: Уместо притвора, наногица

Виши суд у Београду укинуо је притвор Митру Муратовићу, једном од ухапшених у београдском ресторану "Дурмитор", у јуну 2017. године.

Муратовићу је међутим изречена мера забране напуштања стана уз електронски надзор, односно биће у кућном притвору уз наногицу, преко које ће се пратити његово кретање и да ли поштује изречену забрану.

Он је у притвору био од хапшења, 1. јуна 2017. године.

Муратовићу и Милошу Ниловићу, за које медији пишу да су припадници такозваног "шкаљарског клана" из Црне Горе, суди се због недовољеног држања оружја. Њих двојица су наводе медија негирали на суђењу.

Иако су данас биле најављене завршне рећи тужилаштва и одбране, суд је одлучио да у септембру прегледа још снимак хапшења у ресторану "Дурмитор". Наставак суђења заказан је за 13. септембар.

У "Дурмитору" је 1. јуна 2017. године полиција ухапсила укупно 10 особа, али су се након истраге на оптужници нашла само Муратовић и Ниловић и Илија Зец, који је у мају 2018. године на основу споразума о признању кривичног дела са Вишим јавним тужилаштвом, осуђен на условну казну затвора од 10 месеци са роком провере од три године и новчану казну од 20.000 динара.

Ове године је поводом истог случаја подигнута оптужница и против Малише Вучића чији су ДНК трагови накнадно утврђени на заплењеном оружју. Та оптужница још није ступила на снагу.

При хапшењу код Муратовића су пронађена два пиштоља. Тужилаштво сматра да је он власник једног, док су други пиштољ наизменично носили он и Ниловић.

Муратовић је на почетку суђења у мају прошле године негирао кривично дело тврдећи да је кренуо да преда оружје у полицијску станицу преко пута ресторана, али да је ухапшен пре него што је успео да то уради.

Он је био у притвору од хапшења 1. јуна 2017, због опасности да ће поновити кривично дело, јер је и раније осуђиван због ношења оружја.

Муратовић и Ниловић оптужени су за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

"Шкаљарски клан" се, иначе, у Србији и Црној Гори повезује са низом убистава и трговином наркотика, а појединим припадницима је прошле године забрањен улазак у Србију одлуком надлежних у МУП-у.

број коментара 0 Пошаљи коментар