Aмерички маринац ослобођен, Београђани осуђени

Виши суд у Београду ослободио је бившег америчког маринца, припадника елитне јединице "фоке" Данијела Дејвида Корберта, од оптужби за недозвољено држање пиштоља са избрисаним регистарским бројем због недостатка доказа.

Данијелу Дејвиду Корберту укинут је притвор у којем је од хапшења 31. јануара прошле године, па би у току дана требало да изађе из Окружног затвора у Београду.

Међутим, у истом овом случају тројица Београђана су осуђени. 

Ненад Павлица, који је од хапшења у притвору, који му се урачунава у казну, осуђен је на две године и месец дана затвора.

Њему је притвор данас укинут и биће замењен мером забране напуштања стана - кућним притвором.

Никола Вучељић, који се бранио са слободе осуђен је на девет месеци затвора и на новачану казну од 100.000 динара.

Никола Адрашевић је осуђен на условну казну затвора од шест месеци са роком провере од три године због недозвољеног држања дроге.

Ово је првостепена пресуда на коју и тужилаштво и одбрана имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду.

Негирали наводе оптужнице

На почетку суђења у јануару, сва четворица оптужених су негирали наводе оптужнице и изнели своје верзије догађаја од децембра 2017. и јанура 2018. године, пре него што су ухапшени, 31. јануара прошле године.

У детаљној одбрани, Корбет је навео да од оптужених познаје само Вучељића, којег је упознао крајем 2017. преко заједничких девојака.

Негирао је везу са спорним пиштољем без броја, наводећи да је он од Вучељића тражио да му набави камагру. Корбет је ухапшен 31. јануара 2018. у Вучељичевом стану, где је пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.

Теретио се, као и остала тројица оптужених, за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, за које је запрећена казна затвора до 12 година.

За Корбета су медији пренели да је запослен у фирми "Рејвен милитари", чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.

Био је припадник Тима 6, елитне јединице америчких маринаца познате као "фоке", а недавно су се и амерички медији бавили овим случајем против њега.

Припадници "фока" спроводе тајне антитерористичке операције, има их око стотинак, а база им се налази у Дем Неку, у Вирџнији, и познати су као морнаричка група за специјалне ратне операције (ДЕВГРУ).

Поред осталог, лоцирали су и убили вођу Ал Каиде Осаму бин Ладена, 2011. године у Пакистану.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 00:40) - anonymous [нерегистровани]

Tip nije kriv

Amerikanci nisu nikad krivi.
Sada ce mu "drzava" Srbija platiti milionsku odstetu odnosno gradjani Srbije.
Dobar posao !

(уторак, 18. јун 2019, 23:57) - Bastion [нерегистровани]

Glupost do gluposti ili nesto drugo

Pustiti ocigledne spijune moze samo budala da uradi ili onaj koji je na to prisiljen jer navodno amerikanci ne mogu biti osudjenu u drugoj zemlji sem svojoj. Vecu budalastinu u zivotu nisam video.pa makar bi me zapamtili za sva vremena,ako nista drugo.

(уторак, 18. јун 2019, 17:48) - Jeremija [нерегистровани]

Bez ulepšavanja molim!

Nije to nikakav marinac, to je jedan američki plaćenički kriminalac

(уторак, 18. јун 2019, 17:39) - Djoka [нерегистровани]

Nevinašce

Očigledno je amer došao u Srbiju da nekog po zadatku ubije. Zato je i dobio pištolj sa izbrisanim brojem , sa kojim bi izvršio ubistvo i nestao iz zemlje... On ispade nevinašce a oni što su ga naoružali i organizovali sve ..."nadrljaše"...

(уторак, 18. јун 2019, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

Ubili Bil Ladena???

I Rambo i Švaceneger......ga izresetali....u jednom "Americkom filmu".....samo tjelo nisu nikad prikazali.....

(уторак, 18. јун 2019, 15:50) - Slavisa [нерегистровани]

Samo ON

Amerikanac je amer. Koliko god tvrdili da smo nezavisni sada smo to demantovali. U istom predmetu svi krivi samo on "cist". To smo mi nazalost. Da ne uvredimo Ameriku.

(уторак, 18. јун 2019, 15:43) - anonymous [нерегистровани]

srbija

nikad jaca bila nije... e moj narode probudi se dok ne bude kasno.

(уторак, 18. јун 2019, 15:42) - anonymous [нерегистровани]

nedostatak dokaza

To što Sud nije ustanovio da li su brojevi namerno izbrisani ili su oštećeni od dugotrajnog korišćenja sobzirom da se "detence" naviklo na igračku, neće utešiti građane Srbije, jer će pride morati da mu iz svojih poreza plate i apanažu za "neosnovano" pritvaranje

(уторак, 18. јун 2019, 14:30) - Radonja [нерегистровани]

Odlicno

I koliku odstetu, ce pomenuti gospodin dobiti na racun poreskih obaveznika Srbije. Molim iznos u usa dolarima.

(уторак, 18. јун 2019, 13:25) - Боки [нерегистровани]

Провидно

Мислим да сте најјаснију поруку послали осуђивањем локалаца, а пуштањем овог очигледно врло опасног (а опет очигледно - кључног) човека, који сигурно није био у БГу да проба Лесковачки роштиљ.