Пресуда за убиство Ћурувије пред Апелационим судом

У Апелациони суд у Београду стигле су жалбе на првостепену пресуду којом су, због учешћа у убиству власника и новинара "Дневног телеграфа" Славка Ћурувије 11. априла 1999. године, на укупно 100 година затвора осуђена четворица тадашњих пирпадника Државне безбедности.

Предмет је стигао у Апелациони суд и у складу са процедуром прослеђен је Апелационом тужилаштву на изјашњење, рекла је за Танјуг портпарол суда Мирјана Пиљић.

Након изјашњења Апелационог тужилаштва, суд треба да одреди датум одржавања јавне седнице за разматрање жалби и пресуде Специјалног суда од 5. априла.

Првостепеном пресудом тадашњи шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић осуђен је на 30 година затвора због подстрекавања на убиство Ћурувије.

Као саизвршиоци који су припремали убиство новинара, осуђени су тадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић на 30 година затвора, а припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак и оперативац ДБ-а Ратко Ромић на по 20 година затвора.

Према пресуди, Ћурувију је убило Н. Н. лице, а ДБ-овци су за то припремили "терен".

Жалбе на ову пресуду су изјавили сви оптужени, осим Курака, који је у бекству, сви браниоци оптужених, као и Тужилаштво за организовани криминал.

Апелациони суд пресуду може да потврди, да је преиначи или да је укине и наложи понављање суђења.

Ромићу и Радоњићу у изречену казну, према пресуди, урачунава се време које су провели у притвору од јануара 2014. до јула 2017. године и кућном притвору у којем се и даље налазе уз електронски надзор.

Марковић у затвору издржава казну од 40 година затвора због четвороструког убиства на Ибарској магистрали у октобру 1999. године, а како се у српском правном систему казне не сабирају, он остаје осуђен на јединствену казну од 40 година затвора.

Курак је осуђен у одсуству јер се налази у бекству и за њим је на снази црвена потерница Интерпола.

Првостепена пресуда која им је изречена није донета једногласно, већ прегласавањем судија у трочланом већу односом 2:1.

Ова пресуда оптуженима је изречена након тачно 20 година од убиства Ћурувије и то је прва пресуда за убиство једног новинара, док остала убиства, међу којима и Даде Вујасиновић и Милана Пантића, нису још ни расветљена.

Током суђења за убиство Ћурувије саслушано је више од 100 сведока и одржано је преко 90 главних претреса.

Насупрот пресуди, оптужница тврди да је Ћурувију 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а да му је саучесник био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Како се наводи у оптужници, Ћурувија је убијен због "јавног иступања у земљи и иностранству и критике носилаца политичке власти, могућности да утиче на јавно мњење и деловање опозиционих друштвених снага, ради очувања постојеће власти".

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године, у дворишту испред улаза у зграду где су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа", а са њим је тада била Бранка Прпа.

број коментара 0 Пошаљи коментар