Суд би да пусти Мехметаја уз јемство, тужилаштво улаже жалбу

Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду усвојило је предлог одбране да се уз полагање јемства укине притвор косовском Албанцу Незиру Мехметају, који је 5. јануара ухапшен на административном прелазу Мердаре по потерници српског правосуђа због ратних злочина на КИМ, а тужилаштво је најавило жалбу на ову одлуку.

Према одлуци судије за претходни поступак, Мехметају ће бити укинут притвор, уколико у судски депозит уплати јемство од 20.000 евра у динарској противвредности.

Портпарол тужилаштва за ратне злочине Василије Сератлић рекао је да ће се тужилаштво жалити на ову одлуку и подсетио да се Мехметај терети за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва, које се сумња да је починио у селу Рудице, општина Клина, на КИМ.

Мехметај у сваком случају неће бити пуштен на слободу до одлуке о жалби, односно до правоснажности решења о укидању притвора уз јемство.

Притвор Мехметају је након хапшења био одређен због опасности од бекства, али је кривично ванпретресно веће суда укинуло то решење по жалби одбране и вратило га судији за претходни поступак на поновно одлучивање.

Судија је током поновног одлучивања усвојио предлог одбране за јемство.

Косовски медији су пренели да је Мехметај из села Рудница код Клине, али да већ 25 година живи у Швајцарској.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 11:16) - milan lala [нерегистровани]

Pustiti zlocinca

Prosto neverovatno , osumnjicenog za ratne zlocine sud bi da pusti uz kauciju . Sta se to desava sa nasom drzavom do kada ovako da nam sudovi pustaju iz pritvora osumnjicene za ratne zlocine. Narode cujes li i vidis li sta se desava. Znaci plati 20000 eura i moze da pobegne iz Sbije .

(субота, 18. јан 2020, 07:31) - anonymous [нерегистровани]

Samo???

20.000 evra kaucije? Pa izaći će iz pritvora za dan. Koji sudija je dao tako smešnu cifru za kauciju?