Живи ланац против Путина

Окићени белим тракама, неколико хиљада демонстраната окупило се у центру Москве и формирало живи ланац, у оквиру кампање за поштене изборе коју су предводили опозициони лидери.

Неколико хиљада демонстраната, окићених белим тракама, окупило се у центру Москве и формирало живи ланац у знак подршке акцији "за поштене изборе", а против премијера и председничког кандидата Владимира Путина.

Демонстранти су овога пута дошли на протест без транспарената и застава, нису скандирали већ су се само држали за руке, а поједини опозициони лидери, који су учествовали у образовању живог ланца, истакли су да они нису организатори данашње акције, већ да је она одржана на иницијативу самих грађана.

Према подацима полиције, у акцији је учествовало 11.000 људи, али организатори и медији наводе да их је било око 30.000, пошто је прстен по централној улици Садовое Кољцо (Баштенски прстен) био скоро потпуно затворен.

Део живог ланца су били и шахиста Гари Каспаров, писац Борис Акуњин, као и политичари Борис Њемцов и Генадиј Гудков.

Један од лидера ванпарламентране опозиције и организатор протеста након децембарских избора, Борис Њемцов, рекао је да је реч о "народној иницијативи", која је пошла од интернет друштвених мрежа, и да нема конкретног организатора. 

Бивши министар привреде Андреј Нечајев, који је, такође,  учетсвовао у акцији, казао је да није важно да ли су учесници акције затворили круг око Кремља (за шта је потребно 34.000 људи),  већ то да су десетине хиљада грађана показали да желе поштене изборе и промену политичког система у Русији.

На улицу су изашле и Путинове присталице окупљене у омладинским покретима, са транспарентима на којима је писало "Још недељу дана до Путинове победе" и "Путин воли свакога".

Полиција је саопштила да нереда и кршења јавног реда није било иако су се демонстранти нашли очи у очи једни са другима, а градоначелник Москве Сергеј Собјањин рекао је да држање за руке није прекршај уколико се не омета саобраћај.

Акције противника Путина одржане су и у Санкт Петербургу, где се у протестној шетњи окупило око 1.000 људи, као и у Архангелску где је демонстрирала група од 50 грађана.

Избори за председника Русије биће одржани 4. марта, а једини фаворит за победу је Путин који, према резултатима анкета, може да рачуна на више од 50 одсто гласова у првом кругу гласања.

број коментара 44 Пошаљи коментар
(уторак, 28. феб 2012, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

@ vm Kasparov

Гари Каспаров и те како види будућих најмање барем 10 потеза за разлику од Путина и сличних који растурају државу своји поступцима нереагујући на приговоре грађана и људи са већим коефициентом интелигенције од 150.

(понедељак, 27. феб 2012, 20:20) - milan [нерегистровани]

živi lanac

ove nazovi demokrate mogu samo da Putinu pljunu ispod prozora što najbolje i znaju da rade.

(понедељак, 27. феб 2012, 18:54) - anonymous [нерегистровани]

rusija srbija

zivela srbija j rusija

(понедељак, 27. феб 2012, 17:20) - anonymous [нерегистровани]

rusija i svet

ocekuju pobedu putina. promene su obavezne. jacanje odbrambenih sistema nekim zemljama je jako vazno. putin je borac za slobodu. placenici pokusavaju samo da stvore nemire i rade posao za koji su debelo placeni, a svima je jasno da ce putin pobediti vec u prvom krugu.

(понедељак, 27. феб 2012, 11:41) - rssi [нерегистровани]

Podrška Putinu

Samo da si ti nama živ i zdarav gospodine predsedniče.
Gospodin Buš mlađi je postao predsednik USA posle drugog brojanja glasova i viška za njega od nekih 500 glasova ili tako nešto. Zašto bi bilo nedemokratski ako gospodin Putin pobedi sa istom takvom razlikom?
Tamo u Kaliforniji je bilo baš sve tako demokratski i tako pošteno i sve uh i ah da je bila milina gledati lakrdiju.
Neka nam žive Rusija i Srbija!!!

(недеља, 26. феб 2012, 23:30) - Aspalathos [нерегистровани]

vm Kasparov

VM Garik Kasparjan je veliki šahovski genije, ali u politici ne vidi ni jedan jedini potez unapred! Svako treba da se bavi onim što najbolje ume!

(недеља, 26. феб 2012, 23:14) - Стагнација беде! [нерегистровани]

Шта је жалосно?

Путин ће победити и све ће остати на истом!

(недеља, 26. феб 2012, 23:04) - Crni [нерегистровани]

Zivi lanac

Ovi ljudi kao da su posli na pijacu cak su i djecu poveli, ako nista bar su zaradili dnevnicu na ovoj hladnoci.

(недеља, 26. феб 2012, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

čini mi se

Da demokrate iz Libije i Sirije se sada sele u Rusiju da im uvedu demokratiju....oni bi najradje Medvedjeva i Putina poslali tamo gde i Gadafija....

(недеља, 26. феб 2012, 21:11) - Voroncov [нерегистровани]

Partije razbijaju jedinstvo nacije

Stara je istina da partije razbijaju jedinstvo nacije. Putin sigurno nije jedini čovek koji može uspešno vopditi Rusiju jer kakva bi to nacija bila kada bi imala samo jednog sposobnog čoveka.Ali u svakom slučaju on je u ovom trenutku najpopularniji i to će sigurno biti većinska volja birača. Demonstracije su u ovom trenutku nepotrebne jer zaista niko nikoga neće sprečavati da na izborima bira kojeg hoće od kandidata.